VIDEO Tauber, foc și pară la Bălți: Le-a cerut socoteală membrilor Consiliului Electoral, care i-au respins cererea de a fi admisă în cursa electorală
Full Article 3 minutes read

VIDEO Tauber, foc și pară la Bălți: Le-a cerut socoteală membrilor Consiliului Electoral, care i-au respins cererea de a fi admisă în cursa electorală

Scandal la Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți, după ce membrii autorității electorale au respins cererea deputatei Marina Tauber de a fi admisă în cursa electorală pentru funcția de edil al municipiului Bălți. Tauber le-a cerut socoteală membrilor Consiliului și a acuzat-o pe președinta acesteia că ar fi strigat și ar fi fost agresivă. La rândul său, președinta Consiliul Electoral de Circumscripție a declarat pentru TVN că decizia de a respinge cererea parlamentarei a fost luată în conformitate cu legislația electorală și națională. Pentru a calma spiritele, la fața locului a intervenit poliția.   

Parlamentara susține că a aflat din presă despre faptul că cererea ei de înregistrare la alegerile pentru primăria municipiului Bălți a fost respinsă. Deputata a venit la sediul Comisiei de Circumscripție Bălți să le ceară socoteală membrilor.

„Vă rog frumos, probabil că această doamnă (nr. red: președinta Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți) are anumite probleme cu nervii și ea este agresivă și eu chiar acum în prezența avocaților o să scriu o cerere ca să vă implicați. Vă rog, reprezentanții poliției, pentru că ea strigă și utilizează lexic nenormativ în adresa echipei noastre. (…) Noi în sala de jos am fost nevoiți să vorbim cu o tonalitate ridicată, pentru că deodată și ieri și astăzi am fost primiți cu agresivitate din partea doamnei Colesnic, din partea doamnei care astăzi a strigat”, a declarat Tauber.

Unul dintre avocații candidatei spune că va contesta decizia.

„Urmează să dăm o apreciere și vom întreprinde acțiuni de rigoare în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, a declarat Vadim Banaru, avocatul Marinei Tauber.

Marina Tauber a depus actele pentru a candida la funcția de primar al municipiului Bălți pe 20 septembrie, însă astăzi cererea i-a fost refuzată. Președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Bălți, Svetlana Colesnic, susține că decizia a fost luată în conformitate cu legislația în vigoare.

„Noi am expediat răspunsul la cerere dumneaei argumentat, legal, motivul de ce dumneaei i se refuză de a se elibera listele de subscripție și pentru a nu duce alegătorii în eroare. La baza deciziei este codul electoral, legea Republicii Moldova și, totodată, este hotărârea Curții Constituționale. Dumneaei este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, partidul este interzis și nu poate să participe la funcție electivă. Noi trăim într-un stat democrat și noi respectăm drepturile cetățenilor, în cerere, ea are dreptul să conteste decizia dată în decurs la 30 de zile, în temeiul legii 116, din 2018”, a declarat președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Bălți, Svetlana Colesnic.

Precizăm că, conform unui proiect de lege, votat în două lecturi de deputați, persoanele care au fost membri ai partidului Șor, scos în afara legii, nu vor putea participa la alegeri în următorii trei-cinci ani.

Tauber intenționa să participe în calitate de candidat independent, în contextul în care Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional. Parlamentara menționa că decizia Parlamentului prin care peste 600 de membri ai echipei politicianului fugar Ilan Șor au interdicția de a participa la alegeri locale din Moldova în următorii cinci ani nu va împiedica membrii fostului partid să participe la alegeri, în calitate de candidați independenți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: