(VIDEO) Un combatant de la Azovstal, eliberat din prizonieratul armatei ruse, susține că a fost torturat
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Un combatant de la Azovstal, eliberat din prizonieratul armatei ruse, susține că a fost torturat

Unul dintre luptătorii baricadați în uzina Azovstal din Mariupol, care a fost luat ostatic de armata rusă, iar recent eliberat datorită unui schimb de prizonieri, a povestit cum a fost torturat de militarii ruși. Potrivit acestuia, combatanții ucraineni erau bătuți cu bastoanele, electrocutați și torturați cu ace băgate sub unghii.

Sergentul Mihailo Dianov face parte din divizia a 36-a a Forțelor Armate Ucrainene. Acesta a fost printre combatanții luați prizonieri după ce armata rusă a pus stăpânire pe uzina Azovstal din Mariupol.

Militarul a povestit într-un interviu că prizonierii ucraineni erau hrăniți cu hrană pentru animale (комбикорм, rus.), apă cu varză și bucăți mici de pâine. Aceștia aveau la dispoziție doar 30 de secunde ca să mănânce.

Dianov a ajuns în prizonierat la mijlocul lunii mai. În momentul respectiv, acesta avea mâna rănită, iar medicii îi instalaseră un aparat care să îi fixeze oasele. În timpul unui atac aerian asupra uzinei Azovstal, combatantul a căzut, iar aparatul s-a îndoit, ceea ce a provocat creșterea incorectă a oaselor – sub formă de semicerc. Ulterior, mâna a început să putrezească. Dianov susține că, ajuns prizonier al armatei ruse, nu a beneficiat de ajutorul medical necesar.

„În autobuz, în drum spre comitetul de anchetă, ne băteau. Cu arma în cap. Ai întors capul nu în direcția care trebuie, ai lăsat capul în jos nu așa cum trebuie, nu ai ridicat mâna. Eu le spuneam că nu pot să ridic mâna. Întâi m-au lovit de două ori, apoi au spus: „A, nu poți să o ridici”. A treia oară – ține”, a povestit combatantul.

Amintim că, la sfârșitul lunii septembrie, Ucraina a făcut schimb de prizonieri cu Rusia. 5 comandanți ai batalionului Azov au revenit în țară în schimbul a 55 de ostatici ruși. Alți 200 de militari ucraineni au fost eliberați în schimbul oligarhului Victor Medvedciuk, cunoscut drept „cumătrul lui Putin”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: