VIDEO Un deputat PAS explică de ce este necesar ca SIS să fie fortificat: „Moldova colcăie de spioni ruși”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Un deputat PAS explică de ce este necesar ca SIS să fie fortificat: „Moldova colcăie de spioni ruși”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar susține că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) necessită să fie întărit, întrucât în țară există foarte mulți spioni ruși. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Parlamentarul susține că Republica Moldova trebuie să fortifice Serviciul de Informații și Securitate.

„Acum, în Parlament muncim ca să adoptăm în scurt timp un pachet de legi în acest sens. O să dezlegăm mâinele serviciului, care apăra țara de spionaj străin și pot să vă spun că la momentul dat Moldova colcăie de spioni ruși, îndeosebi în clasa politică, care a condus Republica Moldova până acum. Acest lucru este clar și din acțiunile pe care le-au întreprins”, a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar.

Amintim că în cadrul Serviciului de Informații și Securitate, în calitate de ofițeri de informații, vor putea fi angajate persoane care dețin, pe lângă cetățenia Republicii Moldova, și cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate, supus consultărilor publice pe platforma Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Totodată, în funcția de subofițer vor putea fi angajate persoane care au împlinit vârsta de 20 de ani, plafonul de vârstă urmând să se micșoreze cu un an. Iar pentru a deține o funcție de conducere, ofițerul de informații va trebui să dețină o vechime de muncă în cadrul SIS nu mai mică de 3 ani.

În cadrul consultărilor a fost supus dezbaterilor și proiectul noii legi privind Serviciul de Informații și Securitate. Alexandru Musteața a menționat că au fost operate câteva modificări cu privire la modalitatea de numire și demisie a directorului. Or, potrivit lui, în actuala lege există ambiguități. În noua lege se păstrează mandatul de cinci ani ale directorului SIS, cu dreptul de a deține nu mai mult de două mandate consecutive. O prevedere nouă este instituirea a celei de-a doua funcții de director adjunct. Astfel, unul va fi responsabil de activitatea operativă, iar celălalt de activitatea de suport operativ.

O altă prevedere a proiectului este obligația SIS de a informa persoana că în privința ei a fost desfășurată o măsură contrainformativă ce implică o ingerință în viața privată. Aceste lucru ar urma să se întâmple după ce au avut loc măsurile, iar dosarul informativ a fost închis.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: