VIDEO Un lac din sudul Moldovei a secat complet. Fermier: „Catastrofă. Ministra Mediului nu vrea să facă o investigație?”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Un lac din sudul Moldovei a secat complet. Fermier: „Catastrofă. Ministra Mediului nu vrea să facă o investigație?”

Sergiu Stefanco, membru al Asociației „Forța Fermierilor”, acuză autoritățile de inacțiune în raport cu seceta gravă din sudul Republicii Moldova. Fermierul a prezentat imagini video cu un bazin de acumulare a apei secat din raionul Călărași. Acesta a declarat că pentru a depista apă, a fost nevoie de săpături de trei metri în adâncime. „Ministra Mediului nu vrea să facă o vizită, să facă o investigație?”, s-a întrebat agricultorul.

Pe 31 octombrie, Sergiu Stefanco a publicat un video pe Facebook în care a arătat consecințele secetei dintr-un câmp din localitatea Ucrainca, raionul Căușeni.

Fermierul a filmat o fâșie de pământ uscat și a menționat că, anterior, acolo era un bazin de acumulare a apei, afluent al râului ucrainean Ceaga. Acesta a relatat că, pentru ca animalele care sunt aduse la păscut pe câmp să aibă ce bea, agricultorii au fost nevoiți să sape gropi cu excavatorul, pe locul unde se află bazinul de acumulare care a secat, pentru a depista apă.

Stefanco a arătat una dintre cele câteva gropi în care se afla apă. Acesta a menționat că a fost nevoie de săpături de circa 3 metri în adâncime până ce a fost depistă apa.

Ce poți să semeni? Iată uitați-vă tot în jur. Catastrofă! N-a plouat. Și iată dacă pe „matcă” avem trei metri, iată-s trei metri aici de săpături ca să dai de apă, păi ce să vorbesc de dealuri. Ce fel de agricultură putem face noi? Ce să mai semănăm?”, a spus fermierul.

În acest context, Sergiu Stefanco a acuzat autoritățile statului de inacțiune în raport cu seceta din sudul țării, care afectează grav industria agricolă. În mod special, acest s-a arătat nemulțumit de activitatea ministrei Mediului Iordanca-Rodica Iordanov.

Iată situația în sudul Republicii Moldova. Ministra Mediului nu vrea să facă o vizită, să facă o investigație? Nu și pune nimeni întrebări – Guvernul – unde este apa în sudul Republicii Moldova? Ce s-a întâmplat în această zonă? Nu, este mai important să faci campanie electorală”, a declarat acesta.

Precizăm că ministra Mediului nu a comentat deocamdată declarațiile agricultorului și nici imaginile video din Ucrainca.

Ce spun meteorologii

De menționat că, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nu se prevăd ploi în sudul țării, în decursul săptămânii curente. În această regiune a Moldovei, ziua se vor înregistra temperaturi de până la +24 de grade °C. În timpul nopții, mercurul din termometre va indica +11 grade °C.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: