VIDEO „Unii vor spune că sunt prea optimist”. Dodon crede că războiul din Ucraina ar putea impulsiona reintegrarea Transnistriei
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Unii vor spune că sunt prea optimist”. Dodon crede că războiul din Ucraina ar putea impulsiona reintegrarea Transnistriei

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon este de părere că războiul din Ucraina ar putea crea circumstanțe favorabile pentru soluționarea diferendului transnistrean. Pe de altă parte, acesta a calificat drept „PR politic” decizia autorităților de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Președintele de onoare al PSRM consideră că Moldova nu are șanse nici măcar de a obține statutul de stat-candidat la aderare în UE.

Când ai ajuns la guvernare, trebuie să judeci nu ca funcționar de partid, dar ca om de stat. Aș vrea să întreb: cu ce ne-a ajutat că am depus această cerere pentru a depăși criza actuală. Este clar că este o acțiune de PR politic a partidului de la guvernare. Nu vom deveni noi membri ai UE și nici candidat în următoarea perioadă. Este evident și auzim vocile din UE”, a argumentat Dodon, amintind de experiența altor state, care au depus cererea de aderare acum mulți ani.

Ex-președintele țării a menționat că pentru autoritățile din R. Moldova, ceea ce se întâmplă în Ucraina trebuie să fie o lecție.

Noi trebuie, prin dialog, să găsim formula de reintegrare teritorială a țării în baza statutului de neutralitate, în baza deciziei reciproc avantajoase pentru toți. Voi spune un lucru și poate unii vor spune că sunt prea optimist, dar eu cred că ceea ce se întâmplă în regiune ar putea crea premise reale și mult mai rapide de a găsi un compromis. Eu nu cred că cineva are interesul să rupă Transnistria de la R. Moldova. Eu cred că interesul este al tuturor ca noi să fim țară integră și să asigurăm cât mai repede reintegrarea R. Moldova”, a declarat Igor Ceban într-o intervenție la postul de televiziune PRIME.

Igor Dodon a reiterat apelul către majoritatea parlamentară, privind susținerea proiectului de lege elaborat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care prevede întărirea statutului de „neutralitate permanentă”.

Pe de altă parte, președinta țării Maia Sandu a menționat anterior că inițiativa BCS este inutilă.

Nu am văzut proiectul de lege, dar se pare că autorii nu înțeleg că Constituția este mai presus de orice lege și nu are cum să prevaleze sau să schimbe lucrurile. Neutralitatea este scrisă în Constituție, nu văd restul să vii cu legi care să completeze ce e scris acolo”, a comentat președinta țării.

***

Pe 4 martie, la o zi după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, Tiraspolul a solicitat autorităților de la Chișinău recunoașterea independenței autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”. Biroul de reintegrare de la Chişinău, contactat de NewsMaker, a declarat în replică că regiunea transnistreană a beneficiat direct de pe urma fondurilor oferite de UE prin intermediul măsurilor de consolidare a încrederii. „Chişinăul este în continuare deschis pentru negocieri”, spune Biroul de reintegrare.

În paralel, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a continuat să dea asigurări că regiunea transnistreană nu prezintă niciun pericol pentru vecini – adică pentru Ucraina și malul drept al Republicii Moldova.

Pe 6 martie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la un briefing comun cu secretarul de Stat al SUA, Antony J. Blinken, a declarat că, în regiunea transnistreană, unde sunt staționate ilegal trupe ruse, nu se atestă mișcări de implicare a acestora în acțiunilor militare din Ucraina. De asemenea, șefa statului a menționat că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană împreună cu regiunea transnistreană.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: