facebook/Igor Dodon

VIDEO „Unii vor spune că sunt prea optimist”. Dodon crede că războiul din Ucraina ar putea impulsiona reintegrarea Transnistriei

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon este de părere că războiul din Ucraina ar putea crea circumstanțe favorabile pentru soluționarea diferendului transnistrean. Pe de altă parte, acesta a calificat drept „PR politic” decizia autorităților de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Președintele de onoare al PSRM consideră că Moldova nu are șanse nici măcar de a obține statutul de stat-candidat la aderare în UE.

Când ai ajuns la guvernare, trebuie să judeci nu ca funcționar de partid, dar ca om de stat. Aș vrea să întreb: cu ce ne-a ajutat că am depus această cerere pentru a depăși criza actuală. Este clar că este o acțiune de PR politic a partidului de la guvernare. Nu vom deveni noi membri ai UE și nici candidat în următoarea perioadă. Este evident și auzim vocile din UE”, a argumentat Dodon, amintind de experiența altor state, care au depus cererea de aderare acum mulți ani.

Ex-președintele țării a menționat că pentru autoritățile din R. Moldova, ceea ce se întâmplă în Ucraina trebuie să fie o lecție.

Noi trebuie, prin dialog, să găsim formula de reintegrare teritorială a țării în baza statutului de neutralitate, în baza deciziei reciproc avantajoase pentru toți. Voi spune un lucru și poate unii vor spune că sunt prea optimist, dar eu cred că ceea ce se întâmplă în regiune ar putea crea premise reale și mult mai rapide de a găsi un compromis. Eu nu cred că cineva are interesul să rupă Transnistria de la R. Moldova. Eu cred că interesul este al tuturor ca noi să fim țară integră și să asigurăm cât mai repede reintegrarea R. Moldova”, a declarat Igor Ceban într-o intervenție la postul de televiziune PRIME.

Igor Dodon a reiterat apelul către majoritatea parlamentară, privind susținerea proiectului de lege elaborat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care prevede întărirea statutului de „neutralitate permanentă”.

Pe de altă parte, președinta țării Maia Sandu a menționat anterior că inițiativa BCS este inutilă.

Nu am văzut proiectul de lege, dar se pare că autorii nu înțeleg că Constituția este mai presus de orice lege și nu are cum să prevaleze sau să schimbe lucrurile. Neutralitatea este scrisă în Constituție, nu văd restul să vii cu legi care să completeze ce e scris acolo”, a comentat președinta țării.

***

Pe 4 martie, la o zi după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, Tiraspolul a solicitat autorităților de la Chișinău recunoașterea independenței autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”. Biroul de reintegrare de la Chişinău, contactat de NewsMaker, a declarat în replică că regiunea transnistreană a beneficiat direct de pe urma fondurilor oferite de UE prin intermediul măsurilor de consolidare a încrederii. „Chişinăul este în continuare deschis pentru negocieri”, spune Biroul de reintegrare.

În paralel, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a continuat să dea asigurări că regiunea transnistreană nu prezintă niciun pericol pentru vecini – adică pentru Ucraina și malul drept al Republicii Moldova.

Pe 6 martie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la un briefing comun cu secretarul de Stat al SUA, Antony J. Blinken, a declarat că, în regiunea transnistreană, unde sunt staționate ilegal trupe ruse, nu se atestă mișcări de implicare a acestora în acțiunilor militare din Ucraina. De asemenea, șefa statului a menționat că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană împreună cu regiunea transnistreană.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: