UPDATE „V-ați schimbat rochia”. De ce gluma lui Jizdan față de Arina Spătaru a fost criticata de experți
Full Article 3 minutes read

UPDATE „V-ați schimbat rochia”. De ce gluma lui Jizdan față de Arina Spătaru a fost criticata de experți

Incident ieșit din comun în cadrul ședinței de miercuri, 29 ianuarie, a Comisiei legislative pentru securitate națională, apărare și ordine publică. Deputatul Partidului Democrat (PDM), Alexandru Jizdan a rugat-o să se prezinte pe colega sa, deputata Platformei DA (PDA), Arina Spătaru. Ulterior, acesta a spus că nu a recunoscut-o pentru că „și-a schimbat rochia”. 

UPDATE (19.54) Seara, deputatul PDM, Alexandru Jizdan, a oferit o reacție pentru NM. „Femeile au un rol mega important. Numai că eu azi m-am încurcat puțin și nu vreau ca pe seama asta să se facă concluzii”, a precizat parlamentarul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Dialogul a avut loc în timp ce ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, prezenta un raport privind situația criminogenă din țară. Deputata PDA, Arina Spătaru a pus o întrebare, moment în care democratul Alexandru Jizdan a întrebat-o cine este.

„Nu vă supărați. Dumneavoastră cine sunteți?”, a întrebat Jizdan.

„Sunt deputat. Arina Spătaru”, a răspuns aceasta.

„Îmi cer scuze. V-ați îmbrăcat în altă rochie. Credeam că sunteți jurnalist și, oleacă, m-am emoționat. Veniți cu noi la masă”, a adăugat democratul.

Contactată de NM, deputata PDA a apus că nu se supără pe colegul său.

„Accept scuzele dumnealui pentru faptul că m-a confundat cu o jurnalistă. Sunt de acord că am venit bine pregătită și am avut întrebări concrete. Faptul că dumnealui nu și cunoaște colegele de parlament, probabil, îl va face sa mai treacă din când în când pe listele site-ului parlamentului, sa nu mai aibă astfel de situații rușinoase”, a spus Arina Spătaru.

Rugat să comenteze situația, activistul civic Rodion Gavriloi a declarat pentru NM că incidentul de astăzi este reprezentantiv pentru societatea moldovenească.

„La masă dezbaterilor sau a deciziilor stau doar bărbați. Este încă o dovadă că avem o societate patriarhală. Faptul că Alexandru Jizdan nu o cunoaște pe colega sa din Parlament după 12 luni de activitate înseamnă că în Parlament nu este o conlucrare, nu comunică și deciziile sunt luate doar de șefii de fracțiuni parlamentare”, a menționat acesta.

Iar reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache, susține că în Republica Moldova sunt mulți deputați care nu iau în serios femeile deputate.

„Foarte des ele spun că nu sunt luate în serios, întrerupte, nu sunt auzite în cadrul dezbaterilor. De obicei, femeile din politică nu sunt luate în serios, nu sunt auzite și reduse la funcția de decor. Multe din ele sunt vocale, active, muncesc mult, dar permanent sunt luate peste picior”, a precizat activista civică pentru NM.

Și deputata Arina Spătaru este de acord cu acest lucru.

„Deocamdată suntem „umplutură”, nu parteneri. Aici depinde mult de noi, deputatele daca vom fi active și solidare între noi. Cazul de astăzi probabil este și o întîmplare, care reiese din mai multe circumstanțe, inclusiv și mentalitatea unor bărbați. Sper pe viitor să putem valorifica potențialul femeilor de oriunde, din diferite domenii de activitate, localități, de diferite vârste și nivele sociale”, a adăugat deputata PDA.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: