VIDEO Vlah, nemulțumită că ofițerii SIS vor putea avea mai multe cetățenii. Recean: Sunt din cei cu o singură cetățenie și sunt trădători de patrie
Full Article 3 minutes read

VIDEO Vlah, nemulțumită că ofițerii SIS vor putea avea mai multe cetățenii. Recean: Sunt din cei cu o singură cetățenie și sunt trădători de patrie

Un nou schimb de replici la ședința Guvernului între premierul Dorin Recean și bașcanul Găgăuziei Irina Vlah. Cea din urmă s-a arătat nemulțumită că legea privind Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va fi schimbată. Mai exact, Vlah nu este de acord că ofițerii SIS vor putea avea mai multe cetățenii. Premierul i-a spus bașcanului că ar avea „o privire foarte îngustă”, adăugând că aceasta „este o practică europeană normală”. 

Pe 29 martie, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a dat citire Avizului la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 170/2007 privind statutul ofițerului de informații și securitate.

Bașcanul a ținut să precizeze că „odată cu adoptarea acestor modificări, ofițerii SIS pot deține cetățenie dublă”.

„În legea curentă, ofițerii nu pot deține o altă cetățenie, decât cea moldovenească. Dacă dețin alta, sunt concediați. Care este poziția dumneavoastră și poziția Guvernului în acest caz când autorii permit ofițerilor SIS să dețină și o altă cetățenie?”, a menționat Vlah.

„În aviz noi ne-am expus detaliat cu mai multe propuneri și obiecții privind revizuirea mai multor aspecte problematice, inclusiv subiectul dat”, a răspuns ministra Justiției.

De cealaltă parte, Recean a precizat că nu vede o problemă „ca ofițerii SIS sau alți angajați în serviciul public să aibă două cetățenii”.

„Doamna Vlah, eu ce vreau să vă spun, că sunt din cei care sunt cu o singură cetățenie și sunt trădători de patrie. Nu este o problemă ca ofițerii SIS sau alți angajați în serviciul public să aibă două cetățenii. Este o practică europeană normală. Eu observam că și dumneavoastră sunteți foarte pro-europeană, de asta haideți să vedem cum aceasta este organizată în alte părți – acolo unde noi mergem împreună”, a comunicat premierul.

„Domnule prim-ministru, aceasta este demagogie. Eu acum vorbesc concret despre SIS. Nu trebuie de amestecat cursul european cu Serviciul care trebuie să se ocupe de securitatea națională. Și dumneavoastră, ca fost secretar al Consiliului Suprem de Securitate, probabil ar fi trebuit să fiți mai mult interesat ca angajații SIS să dețină doar cetățenia moldovenească”, a mai spus Vlah.

La rândul său, Recean a îndemnat-o pe Vlah să nu „inducă oamenii în eroare”.

„Nu vă supărați doamna Vlah, este o privire foarte îngustă și care demonstrează lipsă de înțelegere a naturii acestui Serviciu. Fără supărare. Eu știu foarte bine ce acest lucru înseamnă. (…) Haideți să nu inducem oamenii în eroare”, a conchis Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: