VIDEO Zelenski, aplaudat de membrii Congresului SUA, după un discurs emoționant: „E cea mai neagră perioadă”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Statelor Unite, într-un discurs susținut miercuri în Congresul american, să „facă mai mult” în „cea mai întunecată perioadă” pentru țara sa și pentru întreaga Europă.

Intervenția sa a fost primită cu ovații, toți membrii Congresului ridicându-se în picioare.

Președintele ucrainean și-a deschis discursul lăudând curajul poporului ucrainean și spunând că „destinul” țării sale este decis chiar acum.

„Am onoarea să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoși și iubitori de libertate, care de opt ani rezistă agresiunii ruse (…). În acest moment, se decide destinul țării noastre. (…) Rusia ne-a atacat nu doar pe noi, nu doar pământul nostru. A intrat într-o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, a valorilor umane de bază. Vreau să mă asigur că rușii nu primesc nici măcar un ban pe care să îl folosească pentru a distruge Ucraina”, a spus Zelenski, potrivit CNN.

De asemenea, președintele Ucrainei a cerut Statelor Unite să „facă mai mult” în „cea mai întunecată perioadă” pentru țara sa și pentru întreaga Europă.

„În cea mai neagră perioadă pentru țara noastră, pentru întreaga Europă, fac apel să faceți mai mult. Sunt necesare noi pachete de sancțiuni, în mod constant, în fiecare săptămână, până când mașinăria militară rusă se oprește. Sunt necesare restricții pentru toți cei pe care se bazează acest regim nedrept (…) Toate companiile americane trebuie să părăsească imediat piața din Rusia, pentru că este inundată de sângele nostru”, a continuat Zelenski.

Președintele s-a adresat și președintelui american Biden.

„Sunteţi liderul unei mari naţiuni. Vreau să fiţi liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a spus Zelensky în limba engleză. El și-a suținut discursul în limba ucraineană, însă la final li s-a adresat în limba engleză membrilor Congresului”, a fost mesajul lui Zelenski.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, de la începutul războiului, în Ucraina au murit cel puțin 691 de civili, inclusiv 48 de copii.

Datele Procuraturii Generale ale Ucrainei arată, însă, că cel puțin 97 de copii au murit în Ucraina din cauza conflictului militar. În același timp, Kievul susține că circa 14 000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei în Ucraina.

NM recomandă cititorilor să trateze cu rezervă datele privind pierderile înregistrate, prezentate de părțile implicate în conflict, pe timp de război.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noapte tensionată pentru Evghenia Guțul: „Bărbați necunoscuți, în civil, se plimbau prin curte”. Precizările poliției

Noapte tensionată pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată în arest la domiciliu. Fiind prezentă la ședința de judecată din 3 iulie, aceasta a relatat presei că, în noaptea de miercuri spre joi, între orele 00:00 și 03:00, persoane necunoscute, îmbrăcate în civil, se aflau în curtea blocului în care locuiește.

„Câteva ore, începând cu ora 12 noaptea până la ora 3, noi încercam să aflăm cine e în curte. Trei-patru bărbați, îmbrăcați în civil, se plimbă. Ne uităm pe camere de supraveghere și nu înțelegem cine sunt”, a povestit bașcana pentru presă.

În cele din urmă, bașcana a menționat că a sesizat poliția, dar s-a adeverit că persoanele date erau, de fapt, responsabili legali, care monitorizau respectarea de către Evghenia Guțul a măsurii de arest la domiciliu.

„Soțul meu a ieșit și i-a întrebat cine sunt. Persoanele au hotărât să nu explice. Au spus că ei acolo stau și au dreptul să o facă, deși ei nu sunt locatari ai blocului. Am chemat poliția, pentru că nu cunoaștem cine sunt, dacă erau hoți. S-a adeverit că sunt supraveghetori suplimentari”, a relatat Guțul.

Aceasta s-a arătat deranjată de faptul că nu a fost informată despre prezența agenților în zona casei sale.

„Din păcate, poliția acum se luptă cu pensionarii și opoziția. Acum câteva echipaje de polițiști sunt la mine acasă. Noi nu suntem împotrivă, dar să spună și să explice că uite, noi o să fim cu voi. Cel mai important e că dimineața, tot acești oameni au spus că da, noi o să fim cu dumneavoastră. Dar au putut face acest lucru de la început. Este greu atâta timp emoțional”, a declarat ea.

Solicitată de NewsMaker, ofițera de presă a Poliției, Mariana Bețivu, a explicat că, având în vedere măsura de arest la domiciliu în privința bașcanei, prezența agenților în zona locuinței sale este legală.

„În urma hotărârii judecătorești din 13 iunie, persoana a fost plasată în arest la domiciliu. Conform prevederilor legale, poliția are obligația de a monitoriza respectarea acestei măsuri fără obligația de a anunța în prealabil persoana în cauză”, se arată în comunicatul poliției.

Oamenii legii au precizat că, pentru prevenirea oricăror incidente, pot fi prezenți în apropierea locuinței „în scopul supravegherii discrete și al asigurării unui climat de siguranță pentru întreaga comunitate”.

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: