VIDEO Zone de odihnă pentru șoferii de camioane, la vămile Leușeni, Giurgiulești și Sculeni
Full Article 2 minutes read

VIDEO Zone de odihnă pentru șoferii de camioane, la vămile Leușeni, Giurgiulești și Sculeni

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a instalat la punctele de trecere a frontierei Leușeni, Giurgiulești și Sculeni platforme de odihnă și recreere destinate conducătorilor autocamioanelor care se află în coloane de așteptare pentru perfectarea procedurilor de trecere a frontierei. Aici conducătorii auto pot beneficia de apă potabilă, se pot odihni în corturi, fiind create condiții necesară de igienă, hrană, prim ajutor calificat, securitate, comunicații, dar și blocuri sanitare. Contactați de NM, reprezentanții Serviciului Vamal au declarat că în prezent nu sunt înregistrate cozi.

Potrivit IGSU, în spațiile amenajate, șoferii pot aștepta în siguranță, dar și pot utiliza serviciile oferite de salvatori pentru ca așteptarea procedurilor vamale să nu fie istovitoare. Mai mult, în urma instalării grupurilor sanitare, fiecare conducător auto poate avea grijă de igienă personală, iar în corturile dislocate pe platforme, oamenilor li se oferă posibilitatea să-și  prepare hrană, dar și să se odihnească pe paturile pliante amplasate în interior. IGSU anunță că activitatea platformelor va fi desfășurată atâta timp cât sunt solicitări.

Potrivit serviciului mass-media al Serviciului Vamal, în prezent, la frontiera moldo-română nu sunt înregistrate cozi de autocamioane, traversarea frontierei având loc în regim obișnuit.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, de la începutul războiului, numărul declarațiilor vamale de export pentru mărfuri a crescut cu 73%.

În același timp, liniile de așteptare în punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova au înregistrat o creștere accentuată în ultimele zile, de la cozi de 4-6 km la cele de 10-12 km. Se întâmplă după ce, din cauza războiului din Ucraina, au început să apară probleme logistice în transportarea mărfurilor în Europa de Est. Așa cum toate porturile din Ucraina sunt minate, transportatorii moldoveni și ucraineni au fost nevoiți să caute căi de ocolire pentru a ajunge la destinație. Din cauza fluxului mare de camioane, punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova au fost preț de câteva zile supraaglomerate, timpul de așteptare pentru a traversa frontiera ridicându-se la 3-4 zile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: