Vizita delegației japoneze la Zernoff: Verum Group tot mai aproape de economia circulară
Full Article 5 minutes read

Vizita delegației japoneze la Zernoff: Verum Group tot mai aproape de economia circulară

Chișinău, 27 septembrie 2024: În perioada 23-24 septembrie 2024, Î.M. Zernoff S.R.L., parte a Verum Group, a găzduit vizita unei importante delegații japoneze în cadrul implementării proiectului de eficiență energetică realizat cu suportul Guvernului japonez, în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova. Acest proiect este rezultatul unui acord bilateral semnat în septembrie 2022 între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei, în cadrul Mecanismului Comun de Creditare (JCM), care are drept scop promovarea tehnologiilor verzi, reducerea emisiilor de carbon și minimizarea dependenței Moldovei de importurile de energie electrică și gaze naturale.

«Acest proiect de eficiență energetică reprezintă mult mai mult decât o simplă investiție în tehnologie — este o investiție directă în viitorul nostru comunitar. Implementarea tehnologiilor inovative în sectorul energiei regenerabile este esențială pentru atingerea obiectivelor strategice ale Verum Group, integrându-ne astfel în conceptul de economie circulară. Este un pas concret către o Moldovă mai puternică, mai verde și mai independentă din punct de vedere energetic» — a declarat în cadrul întâlnirii Denis Cibizov, fondator Verum Group.

Proiectul dezvoltat de Î.M. Zernoff S.R.L. a demarat în septembrie 2023, printr-un studiu de fezabilitate privind reducerea emisiilor de carbon prin utilizarea reziduurilor de la producerea etanolului. Acest proces, dezvoltat în colaborare cu SDG Impact Japan, a marcat un pas crucial în valorificarea resurselor regenerabile și promovarea sustenabilității în Moldova.

«Cu sprijinul puternic al comunității de afaceri, transformăm potențialul Zernoff într-un model de referință pentru valorificarea eficientă a resurselor locale, reducând astfel amprenta de carbon și protejând mediul. Suntem mândri de această colaborare cu partenerii noștri japonezi, care ne permite să transformăm reziduurile industriale într-o sursă de energie verde», a declarat Robert Claicnet, Director General al Zernoff.

În vederea evaluării progreselor tehnice și a potențialului de implementare a tehnologiilor japoneze în cadrul Î.M. Zernoff S.R.L., gazdele și oaspeții lor au avut discuții privind amplasamentul și echipamentele pentru construcția centralei, procesul tehnologic de producere a biogazului, licențele necesare pentru implementarea proiectului etc. Următorii pași vor include implementarea completă a centralei de biogaz și integrarea acesteia în rețeaua energetică locală.

„Am ales Zernoff pentru că este una dintre companiile de top din Moldova, este un partener de încredere. Aici sunt oameni cu ambiții ferme de a reduce amprenta de carbon, de a promova o economie curată și ne dorim să cooperăm cu ei pentru a crea împreună un viitor comunitar sustenabil atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Japonia”, a declarat Nagayuki Kurita, Managing Partner la SDG Impact Japan.

Delegația japoneză a inclus reprezentanți ai unor organizații de prestigiu, inclusiv, SDG Impact Japan, TOYO Energy Solution, NTEC Industries și oficiali ai Organizației pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Industriale și Energetice Noi din Japonia (NEDO), Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia (METI), ai Ministerului Mediului din Japonia.

Despre Zernoff: Întreprinderea Mixtă Zernoff S.R.L., parte a VERUM GROUP, este cel mai mare producător de etanol din Republica Moldova și unul din cei mai mari din regiunea Mării Negre. Întreprinderea procesează anual peste 100 mii tone de cereale, utilizând tehnologii ecologice de producere a etanolului, DDGS și CO2. Produsele sunt certificate conform standardelor internaționale ISO și ISCC și sunt exportate în 16 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Î.M. Zernoff S.R.L. a fost fondată în 2001, are o cifră de afaceri de 603 milioane lei și 189 angajați și este unul dintre cei mai mari contribuabili din Republica Moldova.

Despre VERUM GROUP: Verum Group este unul din top trei producători și exportatori în sectorul agroindustrial al Republicii Moldova. Cu o experiență solidă de 23 de ani, Verum Group gestionează un lanț valoric complet integrat, acoperind toate etapele, de la cultivarea terenurilor agricole și creșterea animalelor, până la transformarea materiilor prime în produse cu valoare adăugată ridicată și alimente de cea mai înaltă calitate. Grupul operează zece unități de producție moderne și administrează 10.000 de hectare de teren agricol, având peste 1.700 de angajați care contribuie activ la dezvoltarea economică a țării. Prin exportul a peste 150 mii tone de produse agricole și industriale în 20 de țări, Verum Group își consolidează prezența și impactul pe piețele internaționale, devenind un furnizor de referință pentru producătorii de alimente din Europa și Orientul Mijlociu.

Despre JCM: Mecanismul comun de creditare (JCM) a fost stabilit între Guvernul Japoniei și țările partenere, în conformitate cu acordul de la Paris, cu scopul de a promova tehnologiile de decarbonizare și de a contribui la dezvoltarea durabilă a țărilor partenere. Guvernul Japoniei a semnat acorduri bilaterale în cadrul JCM cu 29 de țări, inclusiv Republica Moldova. Proiectele eligibile în cadrul JCM includ cele legate de eficiența energetică, energia regenerabilă, gestionarea deșeurilor și recuperarea și distrugerea gazelor fluorurate.

 

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: