Vlad Bătrîncea a depus o plângere la Procuratura Generală. Cere tragerea la răspundere a unui deputat PAS
Full Article 3 minutes read

Vlad Bătrîncea a depus o plângere la Procuratura Generală. Cere tragerea la răspundere a unui deputat PAS

Socialistul Vlad Batrîncea a depus o sesizare la Procuratura Generală și a cerut tragerea la răspundere a celor care „au încălcat dreptul constituțional” al cetățenilor Republicii Moldova de a alege președintele țării. În particular, el s-a referit la colegul său din parlament, președintele fracțiunii Partidulul Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu.

Vicepreședintele parlamentului, deputatul PSRM Vlad Bătrîncea, a expediat o sesizare la Procuratura Generală.

„În data de 1 noiembrie, întreaga țară a asistat la acțiuni brutale și ilegale din partea unui grup restrâns de persoane, din care a făcut parte și deputatul PAS, Igor Grosu. Deputatul, ajutat de câteva persoane, a blocat un drum public, a blocat traficul rutier și a împiedicat libera circulație a persoanelor pe teritoriul țării noastre. La fel, deputatul Grosu, cu suportul unui grup mic de persoane, au blocat și au încălcat dreptul la vot al cetățenilor Republicii Moldova, drept prevăzut de Constituție. Igor Grosu și-a mai permis să lanseze acuzații dure și defăimătoare la adresa cetățenilor moldoveni din estul țării, numindu-i “separatiști””, a scris Batrîncea pe Facebook.

Amintim că, în timpul scrutinului din 1 noiembrie, deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina personală accesul spre secțiile de votare din Varnița, pe motiv că alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. Politicianul susține că alegătorii erau plătiți cu 450 de lei pentru un vot.

Ulterior, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a explicat gestul colegului său de partid prin „împiedicare de a comite o faptă penală”: „Oare transportarea unor oameni care habar nu au cine sunt candidații și vin la secții doar pentru că în schimb li se dau 400 sau 500 de ruble se încadrează în conceptul de alegeri? Eu zic că, dimpotrivă, este o sfidare a democrației și, totodată, o faptă penală. Iar împiedicarea cuiva în a comite o faptă penală nu poate fi sancționată de nimeni și niciodată”.

Și observatorii OSCE s-au referit la acest aspect în raportul de monitorizare a desfășurării alegerilor prezidențiale: „În numărul limitat de secții de votare vizitate, procesul de votare a fost în general calm, bine organizat și transparent. Cu toate acestea, îngrijorările legate de presupusa cumpărare a voturilor și transportul alegătorilor au cauzat tensiuni și blocaje rutiere, interferând cu libertatea de mișcare a alegătorilor și cu accesul acestora la secțiile de votare”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: