NM

„Împiedicarea în a comite o faptă penală nu poate fi sancționată”. Litvinenco, despre gestul lui Grosu de a bloca drumul spre Varnița

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco consideră că transportarea organizată a alegătorilor, care sunt plătiți pentru a vota, constituie „o sfidare a democrației”, iar „împiedicarea cuiva în a comite o faptă penală nu poate fi sancționată”. Reacția vine după ce, duminică, liderul fracțiunii parlamentare PAS Igor Grosu s-a deplasat la Varnița și a blocat pentru o perioadă traseul. Acesta și-a explicat gestul prin necesitatea de a împiedica accesul mijloacelor de transport care ar fi adus în mod organizat cetățeni cu drept de vot din stânga Nistrului.

Deputatul Sergiu Livinenco susține că ar fi auzit din partea politicienilor socialiști solicitări privind tragerea la răspundere a celor care au blocat accesul spre secțiile de votare.

„Aud tot mai mulți trepăduși de-ai lui Dodon care doresc ”tragerea la răspundere” a celor vinovați de ”blocarea drumului” și ”obstrucționarea dreptului de vot”. În primul rând, nu am văzut ca în ziua votului să fi existat așa ceva. Cine nu crede, să se uite ce spune legea”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, parlamentarul susține că gestul ar putea fi calificat drept „împiedicare de a comite o faptă penală”: „Oare transportarea unor oameni care habar nu au cine sunt candidații și vin la secții doar pentru că în schimb li se dau 400 sau 500 de ruble se încadrează în conceptul de alegeri? Eu zic că, dimpotrivă, este o sfidare a democrației și, totodată, o faptă penală. Iar împiedicarea cuiva în a comite o faptă penală nu poate fi sancționată de nimeni și niciodată”.

Reacția vine după ce, în timpul scrutinului din 1 noiembrie, deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina personală accesul spre secțiile de votare din Varnița, pe motiv că alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. Politicianul susține că alegătorii erau plătiți cu 450 de lei pentru un vot.

Și observatorii OSCE s-au referit la acest aspect în raportul de monitorizare a desfășurării alegerilor prezidențiale: „În numărul limitat de secții de votare vizitate, procesul de votare a fost în general calm, bine organizat și transparent. Cu toate acestea, îngrijorările legate de presupusa cumpărare a voturilor și transportul alegătorilor au cauzat tensiuni și blocaje rutiere, interferând cu libertatea de mișcare a alegătorilor și cu accesul acestora la secțiile de votare”.

Duminică, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției Marin Maxian a menționat că „un grup de cetățeni, cu implicarea deputaților din parlament, au recurs la acțiuni de blocare de trasee cu unități de transport și fizic, cu prezența persoanelor” și a declarat că, în afară de poliție, nimeni nu are dreptul de a opri și a documenta mijloacele de transport.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Încă un oligarh ar fi căzut de la geam, în Rusia: vicepreședintele Transneft, găsit mort

Vicepreședinte companiei petroliere de stat „Transneft”, Andrei Badalov, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit mort, la Moscova. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost descoperit sub geamurile blocului în care locuia. Informația a fost publicată inițial de canalele de Telegram Baza și Mash, fiind ulterior confirmată de agențiile TASS și Kommersant.

Potrivit versiunii preliminare, ar fi vorba despre o sinucidere – au declarat surse din cadrul forțelor de ordine pentru TASS. O sursă a Comitetului de Investigații a precizat pentru Kommersant că pe caz a fost inițiată o anchetă, urmând ca în baza rezultatelor să se decidă dacă va fi deschis un dosar penal pentru determinare la sinucidere sau omor, ori se va renunța la urmărirea penală.

Conform Baza, Badalov ar fi căzut de la etajul 17, deși locuia la etajul 10. Canalul „112” susține că acesta ar fi lăsat o scrisoare de adio adresată soției, fără ca detalii din conținutul acesteia să fie făcute publice.

Compania „Transneft” a emis un comunicat în care anunță decesul „subit” al vicepreședintelui său. Compania precizează că, sub conducerea lui Badalov, au fost realizate proiecte științifice de amploare, într-un timp foarte scurt, care au contribuit inclusiv la depășirea eficientă a provocărilor generate de sancțiunile occidentale, în special în domeniul tehnologiilor informaționale.

Andrei Badalov ocupa funcția de vicepreședinte al companiei din 2021, fiind responsabil, printre altele, de transformarea digitală, tehnologia informației și automatizarea proceselor. Anterior, a condus Institutul de Cercetare „Voshod”, care dezvoltă sisteme informatice, inclusiv sistemul automatizat de vot „GAS Vîborî”, folosit de Comisia Electorală Centrală a Rusiei.

Transneft, fondată în 1993, deţine cel mai mare sistem de conducte petroliere din lume, cu o reţea care se întinde pe aproape 50.000 de kilometri. 

***

În ultimii ani, mai mulţi oameni de afaceri şi oficiali de rang înalt ruşi, în special din domeniul petrolier și gazier, au murit în circumstanţe misterioase

În aprilie 2022, la Moscova, fostul vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, a fost găsit mort alături de soția și fiica sa. Potrivit versiunii oficiale, el și-ar fi ucis familia, apoi s-ar fi sinucis. Presa a sugerat că ar fi fost vorba de un conflict familial.

La câteva zile distanță, în Spania, a fost descoperit trupul neînsuflețit al fostului director al companiei „Novatek”, Serghei Protosenia, împreună cu cele ale soției și fiicei sale. Și în acest caz, autoritățile au luat în calcul o sinucidere urmată de omor.

În acelaşi an, Ravil Maganov, preşedintele companiei petroliere Lukoil, a murit după ce a căzut de la unul dintre etajele spitalului unde era tratat. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: