„Împiedicarea în a comite o faptă penală nu poate fi sancționată”. Litvinenco, despre gestul lui Grosu de a bloca drumul spre Varnița
Full Article 3 minutes read

„Împiedicarea în a comite o faptă penală nu poate fi sancționată”. Litvinenco, despre gestul lui Grosu de a bloca drumul spre Varnița

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco consideră că transportarea organizată a alegătorilor, care sunt plătiți pentru a vota, constituie „o sfidare a democrației”, iar „împiedicarea cuiva în a comite o faptă penală nu poate fi sancționată”. Reacția vine după ce, duminică, liderul fracțiunii parlamentare PAS Igor Grosu s-a deplasat la Varnița și a blocat pentru o perioadă traseul. Acesta și-a explicat gestul prin necesitatea de a împiedica accesul mijloacelor de transport care ar fi adus în mod organizat cetățeni cu drept de vot din stânga Nistrului.

Deputatul Sergiu Livinenco susține că ar fi auzit din partea politicienilor socialiști solicitări privind tragerea la răspundere a celor care au blocat accesul spre secțiile de votare.

„Aud tot mai mulți trepăduși de-ai lui Dodon care doresc ”tragerea la răspundere” a celor vinovați de ”blocarea drumului” și ”obstrucționarea dreptului de vot”. În primul rând, nu am văzut ca în ziua votului să fi existat așa ceva. Cine nu crede, să se uite ce spune legea”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, parlamentarul susține că gestul ar putea fi calificat drept „împiedicare de a comite o faptă penală”: „Oare transportarea unor oameni care habar nu au cine sunt candidații și vin la secții doar pentru că în schimb li se dau 400 sau 500 de ruble se încadrează în conceptul de alegeri? Eu zic că, dimpotrivă, este o sfidare a democrației și, totodată, o faptă penală. Iar împiedicarea cuiva în a comite o faptă penală nu poate fi sancționată de nimeni și niciodată”.

Reacția vine după ce, în timpul scrutinului din 1 noiembrie, deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina personală accesul spre secțiile de votare din Varnița, pe motiv că alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. Politicianul susține că alegătorii erau plătiți cu 450 de lei pentru un vot.

Și observatorii OSCE s-au referit la acest aspect în raportul de monitorizare a desfășurării alegerilor prezidențiale: „În numărul limitat de secții de votare vizitate, procesul de votare a fost în general calm, bine organizat și transparent. Cu toate acestea, îngrijorările legate de presupusa cumpărare a voturilor și transportul alegătorilor au cauzat tensiuni și blocaje rutiere, interferând cu libertatea de mișcare a alegătorilor și cu accesul acestora la secțiile de votare”.

Duminică, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției Marin Maxian a menționat că „un grup de cetățeni, cu implicarea deputaților din parlament, au recurs la acțiuni de blocare de trasee cu unități de transport și fizic, cu prezența persoanelor” și a declarat că, în afară de poliție, nimeni nu are dreptul de a opri și a documenta mijloacele de transport.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: