Vladimir Putin ar putea fi declarat criminal de război. Proiectul de lege, înregistrat de Rada Supremă
Full Article 2 minutes read

Vladimir Putin ar putea fi declarat criminal de război. Proiectul de lege, înregistrat de Rada Supremă

Rada Supremă de la Kiev a înregistrat un proiect de lege privind declararea lui Vladimir Putin drept „criminal de război”.

Inițiativa aparține deputatului partidului de guvernare „Sluga Poporului”, Elizaveta Boguțka. Potrivit documentului, Vladimir Putin este acuzat de răspândirea informațiilor false despre istoria Ucrainei, de comiterea unor acțiuni îndreptate spre nimicirea poporului ucrainean, precum și de încălcarea suveranității și integrității teritoriale a țării, începând cu anul 2014.

Ținând cont de agresiunea militară agresivă, distructivă, de amploare, care a fost inițiată de președintele Federației Ruse Vladimir Putin și care a dus la numeroase victime, distrugerea completă a unor orașe și sate din Ucraina, precum și ocuparea a numeroase așezări; ţinând cont de ocuparea regiunilor Lugansk şi Doneţk, precum și a Republicii Autonome Crimeea (…) Rada Supremă îl recunoaște pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, drept criminal de război”, se arată în document.

Rada Supremă a Ucrainei solicită Organizației Națiunilor Unite, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,
Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a NATO, guvernelor și parlamentelor statelor străine, Curții Penale Internaţionale şi Curții Internaționale de Justiție a Națiunilor Unite să îl recunoască pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război și să solicite aducerea acestuia în fața justiției.

***

Pe 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina. În urma acestei decizii, zeci de țări a adoptat măsuri punitive, iar numeroase companii au decis să își închidă afacerile în țara-agresor. SUA, Canada, țările UE, dar și altele susțin Ucraina prin ajutoare financiare și livrarea de armament. De asemenea, voluntari din toată lumea se alătură armatei Ucrainei. Unele țări au calificat acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: