Vladimir Zelenski a prezentat Planul victoriei în plenul Radei Supreme de la Kiev. Ce prevede
Full Article 6 minutes read

Vladimir Zelenski a prezentat Planul victoriei în plenul Radei Supreme de la Kiev. Ce prevede

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a prezentat, pe 16 octombrie, în plenul Radei Supreme, planul său pentru a învinge invazia rusă, care este denumit Planul victoriei. Acesta este format din cinci puncte, în care se regăsesc trei prevederi secrete. 

Planul victoriei Ucrainei este un plan de întărire a statului nostru, de consolidare a pozițiilor noastre. Pentru a fi suficient de puternici în încheierea războiului. (…) Acest plan este realizabil. Acest lucru depinde de parteneri. Sublinez, de parteneri. Acest lucru cu siguranță nu depinde de Rusia”, a declarat Vladimir Zelenski.

El consideră că, dacă punctele strategiei încep a fi puse în aplicare acum, războiul poate fi finalizat până în 2025.

Primul punct. Invitarea Ucrainei în NATO

Noi suntem o națiune democratică, care a dovedit că poate apăra Euro-Atlanticul și stilul nostru de viață comun – al altor națiuni democratice. Timp de zeci de ani, Rusia a folosit incertitudinea geopolitică din Europa, și anume faptul că Ucraina nu este membră NATO. Anume acest lucru a tentat Rusia să ne încalce securitate. Iar acum, faptul invitării Ucrainei în NATO ar putea deveni cu adevărat fundamental pentru pace”, a declarat liderul de la Kiev.

Potrivit lui, aderarea la NATO este o chestiune care ține de viitor, nu prezent.

Mulțumesc tuturor partenerilor noștri care sprijină faptul că invitarea Ucrainei în NATO, cu o aderare ulterioară, îi întări pe toți. Invitația este o decizie puternică care nu necesită nimic altceva decât hotărâre. Iar astăzi, o invitație simbolizează mult mai mult decât NATO. Pentru Ucraina, determinarea cu privire la NATO înseamnă, de asemenea, inevitabilitatea integrării europene pentru Ucraina și inevitabilitatea democrației în Ucraina. Anume din acest motiv acesta este punctul de plecare al Planului victoriei. O dovadă a hotărârii. O invitație necondiționată acum. Este o certitudine despre modul în care partenerii văd de fapt locul Ucrainei în arhitectura de securitate”, a adăugat el.

Al doilea punct. Apărarea

Al doilea punct al Planului victoriei se referă la consolidarea sistemului de apărare al Ucrainei.

Să ne apărăm pozițiile pe câmpul de luptă din Ucraina și, în același timp, să ducem războiul înapoi pe teritoriul Rusiei, astfel încât rușii să simtă cu adevărat cum este războiul și, în pofida propagandei rusești, să înceapă să-și îndrepte ura împotriva Kremlinului este realistic”, a subliniat Vladimir Zelenski.

Potrivit lui, cheia pentru realizarea celui de-al doilea punct vor deveni următorii pași:

  • continuarea cu succes a operațiunilor Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU) în anumite regiuni ale Federației Ruse, menite să împiedice crearea de zone tampon pe teritoriul Ucrainei;
  • consolidarea ireversibilă a pozițiilor FAU și distrugerea potențialului ofensiv al Rusiei de pe teritoriul ocupat al Ucrainei.
  • ajutorul partenerilor în dotarea brigăzilor de rezervă pentru Forțele Armate ale Ucrainei;
  • consolidarea apărării aeriene pentru protejarea localităților Ucrainei de atacurile rusești, precum și „operațiuni de apărare comune” cu vecinii Ucrainei din Europa pentru distrugerea rachetelor și dronelor;
  • extinderea operațiunilor cu utilizarea rachetelor și dronelor ucrainene și investiții în creșterea producției acestora în Ucraina;
  • ridicarea restricțiilor de către parteneri privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe întreg teritoriul ocupat al Ucrainei și în Rusia – asupra infrastructuri – și furnizarea armamentului cu rază lungă de acțiune – rachete, drone, etc;
  • furnizarea, în timp real, a datelor satelitare și celor obținute din alte mijloace de informații.

Partea planului care se referă la domeniul apărării mai conține o prevedere secretă, la care au acces „partenerii cu capacitatea corespunzătoare de asistență militară”, a precizat Vladimir Zelenski.

Al treilea punct. Descurajare

Al treilea punct prevede desfășurarea unui pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară pe teritoriul Ucrainei, care va proteja țara de orice amenințare militară din partea Rusiei și va restrânge, cât mai mult posibil, variabilitatea acțiunilor Rusiei față de aceste perspective: „fie să se alăture unui proces diplomatic onest pentru a pune capăt războiului într-un mod just, fie să-și piardă garantat capacitatea de a-și continua războiul de agresiune ca urmare a utilizării de către Ucraina a pachetului de descurajare în conformitate cu obiectivele militare ale Rusiei”.

Acest punct conține o prevedere secretă pe care liderii din SUA, Marea Britanie, Franța, Italia și Germania au primit-o deja.

Al patrulea punct. Potențialul economic strategic

În Ucraina sunt concentrate resurse naturale și, în special, metale esențiale în valoare de trilioane de dolari. Este vorba despre uraniu, titan, litiu, grafit și alte resurse valoroase din punct de vedere strategic care vor consolida fie Rusia și aliații săi, fie Ucraina și lumea democratică în competiția globală. Depozitele de resurse esențiale din Ucraina, împreună cu potențialul de importanță globală al Ucrainei pentru producția de energie și alimente, se numără printre principalele ținte de invazie ale Rusiei în război”, a menționat președintele Vladimir Zelenski.

Potrivit lui, al patrulea punct al Planului victoriei se referă la încheierea unui acord special cu SUA și anumiți parteneri, în special Uniunea European, privind protecția comună a resurselor esențiale disponibile în Ucraina, investiții și utilizare a potențialului economic relevant comune.

Acest punct are, de asemenea, o prevedere secretă care va fi transmisă „doar anumitor parteneri”.

Al cincilea punct. Perioada de după război

După acest război, Ucraina va avea unul dintre cele mai experimentate și mai mari contingente militare. Acești oameni sunt războinicii noștri, care vor poseda o experiență reală în privința războiului modern, o experiență de succes în utilizarea armelor occidentale și o experiență variată de cooperare cu armatele NATO. Această experiență ucraineană ar trebui să fie utilizată pentru consolidarea apărării alianței și asigurarea securității în Europa”, a comunicat Zelenski.

El a menționat că al cincilea punct prevede înlocuirea anumitor unități ale contingentului militar american din Europa cu unități ucrainene, în cazul în care partenerii Ucrainei vor fi de acord cu asemenea inițiativă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: