Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că Federația Rusă și-a luat o parte din contingentul militar din regiunea regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nu este controlată de autoritățile constituționale. Potrivit lui, în prezent, circa 2 500 de militari ruși au rămas în stânga Nistrului. Vladimir Zelenski consideră, de asemenea, că soldații ruși au fost retrași prin Chișinău. Precizările au fost făcute în timpul unor declarații de presă în marja Conferințe de Securitate de la Munchen.
(UPDATE 12:55) Mariana Sarî, consultant principal la secția analitico-informațională a Biroului politici de reintegrare, a declarat, pentru IPN, că liderul ucrainean a operat cu datele din acordul semnat la Odesa în 1998, care viza reducerea efectivelor militare rusești din Zona de Securitate a Republicii Moldova, și nu la numărul actual al soldaților ruși la est de Nistru.
Aceasta a adăugat că, în prezent, autoritățile Republicii Moldova nu pot oferi date precise privind numărul militarilor ruși din regiunea transnistreană, dar urmează să revină cu o reacție referitor la aceste declarații.
Știre inițială
„Contingentul rămas acolo la ziua de azi este, după estimările noastre, de aproximativ 2 500. Sincer să fiu, eu cred că au mai rămas între 1 000 și 1 500 de ruși acolo. Câteva mii au fost retrași. În timpul războiului, ei îl luau de peste tot (contingent de militari – n. r.)”, a declarat Vladimir Zelenski.
Întrebat despre modul în care Federația Rusă și-a retras trupele regiunea transnistreană, liderul ucrainean a spus: „Nu știu, sincer. Nu pot spune. Avem date exacte despre câți erau și câți au rămas. Inițial erau între 5 500 – 6 000 de oameni. Acum au rămas mult mai puțini, care în prezent, în principal, păzesc depozitele cu arme, iar o parte au fost retrași. Cred că prin Chișinău. Ei folosesc acel aeroport, sau, mă rog, îl foloseau”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.