Protestele din Găgăuzia sunt dictate de prețurile mari și nu vizează momente de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova. Asigurarea vine din partea bașcanului Irina Vlah, care susține că anumiți politicieni în mod special ar lansa falsuri, pentru a se eschiva, de facto, de responsabilitatea pe care o poartă în decalajul nivelului de trai al oamenilor, în special în ultima perioadă, odată cu scumpirile în lanț.
„Toate protestele care au fost în Găgăuzia au fost legate de prețuri și o viață foarte dificilă în care trăiesc oamenii. Știu că sunt anumiți politicieni care spun aceste zvonuri (n.r: că ar viza momente de destabilizare) special, pentru că alți oameni trebuie să fie vinovați de situația economică, numai nu ei. De aceea eu vreau să spun că situația la noi este ca la Bălți, Chișinău, doar că oamenii noștri sunt mai deschiși și nu pot să tacă. (…) Au motivare strict economică și nu vizează momente de destabilizare, pentru că noi suntem cetățenii Republicii Moldova și altă opinie nu poate să fie”, a declarat Irina Vlah în cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive.
Bașcanul Găgăuziei a făcut referire, inclusiv, la noile prețuri la gaz, care se vor majora, din 1 octombrie, cu peste 6 lei pentru fiecare metru cub de gaze naturale consumate. Vlah susține că autoritățile de la Chișinău ar trebui să renegocieze contractul cu Gazprom, pentru a obține un preț mai avantajos. Mai mult, bașcanul a comentat și decizia unor deputați din opoziție, care au plecat recent în Federația Rusă, pentru a negocia un preț mai bun la gaz pentru regiunea Orhei. Vlah spune că singurele persoane care pot negocia, de facto, un preț mai avantajos ar fi președinta țării, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, speakerul Igor Grosu sau viceprim-ministrul Andrei Spînu.
„Separat noi nu putem merge la Moscova să discutăm despre astfel de lucruri. Sunt oameni care se ocupă de astfel de subiecte: președinta, speakerul, prim-ministra și atunci când cineva spune că vrea să meargă să decidă aceste probleme, atunci e clar că da, ei pot să meargă, dar și ei știu că nu pot să rezolve aceasta problema. (…) Dacă noi vrem să rezolvăm, noi trebuie să negociem. Dacă am mers în octombrie 2021 și am negociat cu Gazprom-ul, de ce nu putem să mergem și acum.? Vedem țări care au negociat și acum au preț bun la gaz, comparativ cu noi. Trebuie să ne gândim la oameni în primul rând, apoi alte probleme să rezolvam”, a mai spus Vlah.
Amintim că acum câteva săptămâni, în Găgăuzia au avut loc o serie de proteste organizate, în mod special, în week-enduri. Nemulțumiți de politicile guvernării, locuitorii autonomiei îi cereau guvernului să stopeze creșterea galopantă a prețurilor și să meargă la Moscova pentru a negocia un contract de gaze mai avantajos pentru Moldova. Manifestanții au semnat, în acest sens, mai multe rezoluții, prin care au cerut ajutorul Rusiei. Ulterior, președinta Republicii Moldova a comentat protestele anti-guvernare organizate în Găgăuzia. Șefa statului spunea atunci că organizatorii manifestațiilor ar face jocul Moscovei și-i îndemna „să-și aducă aminte” că, de facto, locuiesc în Republica Moldova – țară pe care ar trebui să o respecte.
Între timp, prim-ministra Natalia Gavrilița a răspuns, recent, criticilor care acuză guvernarea că nu ar merge la Moscova pentru a negocia un preț mai bun la gaz. Premierul a declarat recent că nu există o deschidere din partea rusă în acest sens, care să argumenteze o vizită de rang înalt în Rusia. Premierul a calificat atunci relațiile cu Federația Rusă drept „complicate”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!