NM

„Voi avea grijă de întreaga țară așa cum am grijă de familia mea”. Andrei Năstase, despre funcția de președinte, religie și sondaje

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase susține că, după ce va deveni președintele țării, va avea grijă de Republica Moldova așa cum are grijă de familia sa. Într-un interviu LIVE oferit în studioul NM, candidatul la funcția de șef al statului a menționat că proiectul său de țară este diferit față de cel al altor pretendenți și s-a arătat sigur că spre deosebire de Maia Sandu, el îl va învinge pe Igor Dodon în turul doi de scrutin.

Andrei Năstase a decis să candideze la alegerile prezidențiale după ce propunerea sa privind înaintarea unui candidat comun din partea forțelor politice de dreapta nu a fost susținută. Acesta s-a arătat sigur că Maia Sandu, dacă va accede în turul II de scrutin, va pierde, din nou, în fața lui Igor Dodon.

„După ce Maia Sandu a propus să mergem aparte, nu am mai stat pe gânduri. Să repetăm experimentul din 2016? Avem deja un precedent. În turul II Maia Sandu a pierdut în fața lui Igor Dodon și este evident că și de această dată se va întâmpla același lucru. Dar dacă în turul II voi ajunge eu, voi învinge. Mizez pe susținerea tuturor cetățenilor”.

În privința sondajelor de opinie, potrivit cărora șansele sale de a accede în turul doi sunt mici, Andrei Năstase susține că acestea au menirea de a manipula alegătorii.

„Aceste sondaje lucrează împotriva democrației, a oamenilor. În loc ca oamenii să decidă singuri, se gândesc: aș vrea să votez pentru Andrei, dar dacă spun că nu are șanse… Iar apoi apar articole, sondaje și omul decide că nu va vota. Există forțe cărora le convine. Întotdeauna am fost un candidat incomod și pentru forțele oligarhice și pentru cele externe. Nu am niciun „buton” nici la Est, nici la Vest. Sunt independent, de aceea sunt liber și mă supun doar oamenilor”.

Andrei Năstase mai spune că proiectul său de țară este unic, însă recunoaște că multe decizii nu intră în competența președintelui țării. Realizarea obiectivelor pe care și le propune ar fi posibilă dacă premier va deveni Alexandr Slusari.

„Vedem la toți candidații 5-6 puncte, pentru că politologii le spun că sunt suficiente 5 priorități. Un program ca al meu nu veți mai găsi la nimeni. În acesta sunt soluțiile pentru problemele care nu intră în competențele președintelui, dar văd conducerea țării astfel încât toate instituțiile de stat să colaboreze în interesul țării. Obiectivele vor putea fi îndeplinite după numirea lui Alexandr Slusari în calitate de premier împreună cu acest parlament sau cu următorul”.

În calitate de președinte, Andrei Năstase susține că va redresa economia.

„Vom crea locuri de muncă, vom majora salariile, pensiile și alocațiile de stat. Trebuie confiscată averea acelor funcționari de stat, judecători, deputați, care nu pot justifica proveniența averii, ale căror declarații de avere nu corespund realității. Trebuie de făcut astfel încât economia să iasă din umbră. Trebuie să aflăm de la agenții economici ce îi împiedică să plătească toată leafa oficial, dacă problema este în impozite, atunci trebuie de făcut ceva în această direcție. Despre toate acestea vor avea grijă domnul Slusari și ministrul Economiei și al Finanțelor”.

Andrei Năstase susține că nu a inclus religia în discursul său politic, iar instalarea crucifixului a avut drept scop atât o încurajare pentru polițiști, cât și ameliorarea conflictului din acel moment dintre mitropolitul Moldovei și cel al Basarabiei.

„Măcar un singur polițist s-a pronunțat împotriva acestui gest? Și până acum mă sună oamenii și îmi spun că este un lucru bun. Niciodată nu am utilizat religia și biserica în interes politic. Crucea este prezentă în spotul meu de campanie pentru că aceasta este esența mea. Am vrut să arăt că la baza statului nostru este morala creștină, pe acest teritoriu a propovăduit Sf. Andrei”.

Întrebat despre o declarație mai veche, privind legătura dintre calitatea de părinte și capacitatea de a conduce țara, candidatul Platformei DA a răspuns că „oamenii care au familii dispun de mai multă experiență decât cei care nu le au”:

„Timp de 7 ani, familia mea – soția și trei copii, au fost departe și am suferit din cauza lipsei lor. Iar dacă nu ar fi existat, nu aș fi suferit. Reiese că am mai multă experiență în acest sens. Voi avea grijă de întreaga țară așa cum am grijă de familia mea”.

La 21 octombrie, NM a lansat un nou proiect special electoral „Cine-i următorul?”. Candidații la funcția de președinte al Moldovei răspund în direct la întrebările reporterului NM, Alexandra Batanova. În studioul NM au fost deja Maia Sandu și Renato Usatîi. Marți, 27 octombrie, la ora 15:00, veți putea urmări un interviu cu candidatul Blocului electoral „UNIREA”, Dorin Chirtoacă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: