Andrei Mardari / NewsMaker

„Voi ieși mâine cu o declarație oficială”. Înainte de a comenta eventuala demisie, Marcel Spatari a făcut totalul lucrurilor pe care le-a învățat în fruntea Ministerului Muncii

Ministrul Muncii Marcel Spatari a publicat pe 8 ianuarie un text în care enumeră 10 lucruri pe care le-a învățat în actuala funcție.  La final, demnitarul a menționat că este „încrezător și optimist”. Acesta nu s-a referit la modul direct la informația publicată în ajun de postul de televiziune TV8, potrivit căruia Spatari ar intenționa să demisioneze, iar șefia la Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar urma să fie preluată de Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, o organizație care promovează egalitatea de gen și incluziunea în Republica Moldova. Contactat de NM, Marcel Spatari a precizat că va face o declarație oficială pe acest subiect luni, 9 ianuarie.

Marcel Spatari a enumerat 10 lecții învățate în fruntea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Acesta a menționat că pentru mari realizări, este necesară și implicarea altor instituții, cum ar fi Ministerul Finanțelor. De asemenea, Spatari a scris că este important ca ministrul să-și explice prioritățile și să calculeze impactul, mai ales în bani.

De asemenea, el a menționat că „reformele nu se fac peste noapte” și că ideile trebuie discutate în echipă. . Dacă ai o idee, vorbește cu cât mai multă lume pentru ca:

Eu am câteva idei, în privința asigurărilor sociale și medicale, a serviciilor sociale, a pactului social cu mediul de afaceri, a relației dintre dereglementare și defiscalizare, a politicii industriale, a construcției unui stat social. Voi reveni”, a menționat oficialul.

Marcel Spatari a mai scris că este importantă solidaritatea cu oamenii care vin cu anumite solicitări, dar și că este nevoie de creștere a capacității de absorbție a investițiilor din exterior. Ministerul Muncii a remarcat că Moldova nu este un stat social, iar dacă în alte țări protecția socială reprezintă 20-30% din PIB, în Moldova abia dacă atinge 15%.

Protecția socială nu trebuie să se limiteze la plăți. Astăzi, cheltuielile publice pentru protecția socială din Republica Moldova sunt 95% plăți (inclusiv 60% drepturi de asigurări sociale și 35% prestații sociale) și doar 5% servicii sociale. În acest domeniu, trebuie să avem o abordare 3D: să dezvoltăm, diversificăm și digitalizăm. Pentru asta, am pornit un amplu proces de reformă a asistenței sociale, a finanțării serviciilor sociale, a apropierii sistemului public de prestatorii privați”, a mai spus ministrul Muncii.

De asemenea, demnitarul a subliniat că este nevoie de investiții în servicii digitale, dar și în oamenii care reprezintă statul în relația cu cetățenii. Iar asta se face prin condiții de muncă și salarii decente în primul rând.

Să construim pe fundamente puse. În domeniul social au fost făcute lucruri bune în ultimii 20 de ani. Avem un sistem de asigurări sociale care este transparent și în general echitabil, avem universități care pregătesc specialiști în asistența socială, avem îngrijire la domiciliu finanțată din bani publici, avem servicii sociale dezvoltate de organizațiile non-guvernamentale, avem expertiză și rezultate în domeniul reducerii sărăciei. Nu pornim de la zero și este important să capitalizăm lucrurile bune și să continuăm pornind de la ele. Uitându-mă în spate, apoi în față, pot să vă spun că sunt încrezător și optimist”, a conchis Spatari.

Va demisiona Marcel Spatari din funcția de ministru al Muncii?

Pe 7 ianuarie, postul TV8 a difuzat o știre în care anunță, cu referire la propriile surse, că Marcel Spatari ar urma să demisioneze din funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale. Potrivit redacției, motivele invocate ar fi unele familiare – soția și copilul său locuiesc la București. Mai mult, acesta ar urma să fie înlocuit de către Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. Organizația promovează egalitatea de gen și incluziunea în Republica Moldova.

Contactat de NM, Marcel Spatari a precizat că va comenta informația luni, 9 ianuarie.

„Voi ieși mâine cu o declarație oficială”, a menționat ministrul Muncii.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: