Volodimir Zelenski și poporul ucrainean, nominalizați la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire
Full Article 2 minutes read

Volodimir Zelenski și poporul ucrainean, nominalizați la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European nominalizează poporul ucrainean și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire din acest an, indică un comunicat emis de PPE.

„Nu avem nicio îndoială că oamenii curajoși ai Ucrainei, conduși de președintele Volodimir Zelenski, merită să câștige Premiul Saharov pentru libertatea de gândire de anul acesta. Ei continuă să apere valorile europene pe câmpurile de luptă în fiecare zi. Sper că nominalizarea noastră va fi susținută de toate grupurile politice din Parlamentul European”, a declarat europarlamentara Rasa Juknevičienė, care este și vicepreședinta Grupului PPE responsabil cu Afaceri Externe.

Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 176 de deputați din toate statele membre ale UE.

Potrivit portalului românesc Calea Europeană, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. Acesta a fost creat în 1988 pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. El poartă numele fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov și constă într-un certificat și un premiu de 50 000 de euro.

În 2021, Parlamentul European a decernat Premiul Saharov lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus care ispășește o pedeapsă cu închisoarea într-o colonie de muncă forțată din Rusia după ce a fost otrăvit. Aleksei Navalnîi este de mai bine de zece ani principala figură a opoziției din această țară, fiind cunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și a abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: