lenta.ru

„Voluntarul din Moldova”, pe care au vrut să-l expulzeze din Rusia, s-a întors la război și luptă de partea agresorilor

Un cetățean al R. Moldova, pe care autoritățile ruse au vrut să-l expulzeze, în ciuda participării sale pe frontul din Ucraina de partea armatei ruse, s-a întors în zona de război. Potrivit mass-mediei ruse, „voluntarul din Moldova” Ghenadie Fedco, care urma să fie expulzat din cauza nerespectării regimului de migrație, „a mulțumit Ministerului Apărării din Rusia” și altor autorități ruse pentru „ajutorul oferit în soluționarea problemei sale”.

Amintim că anterior, Tribunalul orașului Donețk din regiunea Rostov a decis expulzarea lui Fedco în Moldova pentru că nu a reușit să-și prelungească șederea în Rusia. În ciuda faptului că s-a înrolat în unitatea de voluntari „Skif” pentru a participa la „operațiunea militară specială”, el a fost chiar propus pentru decernarea distincției de stat a Rusiei „Pentru curaj”.

„Sunt bine. Vreau să mulțumesc Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Serviciului Federal al Executorilor Judecătorești și tuturor celor implicați care au ajutat la eliberarea mea. Vă mulțumesc mult!”, a declarat Fedco pentru Izvestia.

Amintim că, Fedco a fost reținut de polițiștii de frontieră pe 12 septembrie la punctul de control dintre așa numita „Republica Populară Luhansk” și regiunea Rostov. El a fost acuzat de încălcarea regulilor de înregistrare a migrației. Acesta ar fi părăsit zona de conflict pentru a reînnoi contractul, însă din cauza implicării sale pe front nu a reușit să-și actualizeze statutul de migrație.

De menționat că, potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Angajarea, instruirea, finanţarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum şi folosirea lor într-un conflict armat, în acţiuni militare sau în alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului, se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: