Voronin vrea să pedepsească unionismul? Va propune ca Sandu, Grosu și Recean să nu poată deține cetățenie dublă
Full Article 2 minutes read

Voronin vrea să pedepsească unionismul? Va propune ca Sandu, Grosu și Recean să nu poată deține cetățenie dublă

Deputatul comunist Vladimir Voronin va participa din nou la ședințele plenare ale forului. Fostul președinte suține că nu mai poate aștepta până când Curtea Constituțională va lua o decizie definitivă cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”. Potrivit lui Voronin, el revine pentru „a organiza o opoziție eficientă” și a iniția un nou proiect de lege prin care primele persoane ale statului nu vor putea deține cetățenie dublă. Declarațiile au fost făcute pe 13 aprilie în cadrul unui briefing de presă.

„După ce majoritatea parlamentară a comis un act mișelesc asupra Constituției, istoriei, poporului și a neamului prin schimbarea ilegală a denumirii limbii noatre materne, eu personal am declarat baicotarea politică ședințelor Parlamentului până când Curtea Constituțională va lua o decizie definitivă în acest sens. Astăzi deja este evident faptul că Curtea Constituțională, care este acaparată de președinte și de către PAS, va tergiversa examinarea acestei crime a regimului de la Guvernare. Iar verdictul lor final cu un grad mare de probabilitate va fi motivat politic și va coincide cu poziția antipopulară, antistatală și antinațională a autorităților actuale”, a explicat Vladimir Voronin.

Deputatul comunist susține că este necesar să-și folosească experiența de politician și om de stat pentru a organiza o opoziție eficientă în Parlament.

„În viitorul apropiat voi iniția elaborarea unui proiect de lege privind lustrația, care va afecta perioada statului confiscat. Pedeapsa pentru unionism ar trebui introdusă în Codul Penal. Intenționez să propun interzirea deținerii a două cetățenii a primelor persoane ale statului: președinte, președintele Parlamentului, prim-ministru, deputați, miniștri, precum și pentru șefii structurilor de aplicare a legii. Toate acestea necesită prezența mea personală la ședințele Parlamentului”, a adăugat Voronin.

Amintim că deputatul comunist Vladimir Voronin a transmis pe 17 martie o declarație în Parlament, prin care anunță că nu va mai participa la ședințele plenare ale forului. Drept motiv invocat de ex-președintele Voronin este înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: