Dacă limba nu-i moldovenească, Vladimir Voronin nu va participa la ședințele Parlamentului: „Protest politic”
Full Article 2 minutes read

Dacă limba nu-i moldovenească, Vladimir Voronin nu va participa la ședințele Parlamentului: „Protest politic”

Deputatul comunist Vladimir Voronin a transmis pe 17 martie o declarație în Parlament, prin care anunță că nu va mai participa la ședințele plenare ale forului. Drept motiv invocat de ex-președintele Voronin este înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”.

„În semn de protest față de încălcarea gravă a Constituției țării, comisă de deputații PAS, în ceea ce privește schimbarea denumirii limbii oficiale a statului, prin prezenta declar neparticiparea la lucrările plenare ale Parlamentului Republicii Moldova în semn de protest politic. Posibilitatea încetării protestului va fi luată în considerare după decizia Curții Constituționale”, a declarat Vladimir Voronin.

De menționat că la ședință Parlamentului de astăzi sunt prezenți 53 de deputați ai PAS, opoziția fiind absentă.

Amintim că în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare din 16 martie.

ocumentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări lefislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură, de 58 de deputați.

De precizat că proiectul de lege a fost votat în prima lectură în cadrul ședinței plenare din 2 martie. Atunci limba română i-a înfierbântat pe socialiști și comuniști. În timpul votului s-au înregistrat îmbrânceli și strigăte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: