Votat în lectură finală. Noul Cod vamal va intra în vigoare din 1 ianuarie 2023
Full Article 2 minutes read

Votat în lectură finală. Noul Cod vamal va intra în vigoare din 1 ianuarie 2023

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară din 24 august, proiectul de lege cu privire la Codul vamal, în cea de-a treia lectură, finală. 

Printre principalele prevederi ale noului Cod Vamal se numără:

–  introducerea unui nou sistem computerizat de tranzit conectat cu cel al UE, care ar reduce semnificativ birocrația, va stimula comerțul cu țările UE și va reduce riscul de corupție, urmare a digitalizării anumitor operațiuni;

–  introducerea unui mecanism de contestare pentru agenții economici în cazul deciziilor de pedeapsă a organelor vamale;

– se vor elimina taxele de efectuare a procedurilor vamale și se vor aplica taxe doar pentru recuperarea costurilor și prestarea serviciilor.

Potrivit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian, mediul de afaceri va economisi 450 milioane lei anual urmare a acestei măsuri. Totodată, deputatul a precizat că proiectul de lege va intra în vigoare din anul 2023, întrucât acesta este extrem de complex și „este nevoie de timp pentru a ajusta programele informaționale și a modifica acte normative la nivel de guvern. În 3 luni, până la 1 ianuarie 2022, nu se reușește”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: