Facebook/Nicușor Dan

„Vrem acasă, vrem cu țara, domnule președinte”. Nicușor Dan și Maia Sandu au făcut baie de mulțime în centrul Chișinăului (FOTO)

Președintele României, Nicușor Dan, aflat pe 10 iunie într-o vizită la Chișinău, a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Acesta a fost însoțit de omoloaga sa din Republica Moldova, Maia Sandu. Câteva sute de oameni s-au adunat în apropierea statuii pentru a se întâlni cu liderul de peste Prut.

În jurul orei 16:30, Maia Sandu și Nicușor Dan s-au deplasat de la sediul Președinției la monumentul lui Ștefan cel Mare pentru a aduce un omagiu.

Cei doi lideri au fost întâmpinați de câteva sute de cetățeni, care s-au adunat vizavi de statuie. Oamenii, care desfășurau drapelele României și Uniunii Europene, i-au aplaudat și au scandat „Vrem unire”.

Facebook/Igor Grosu

Șefii de stat, asistați de Garda de Onoare, au depus două coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Momentul a fost urmat de intonarea imnurilor Republicii Moldova și României.

Ulterior, Nicușor Dan și Maia Sandu s-au îndreptat spre mulțimea prezentă.

Facebook/Igor Grosu

Oamenii i-au urat bun venit liderului de la Cotroceni, i-au transmis urări de bine și, în mod special, i-au transmis că își doresc unirea Republicii Moldova cu România.

Facebook/Nicușor Dan

Vrem acasă, vrem cu țara, domnule președinte”, i-a spus un bărbat lui Nicușor Dan.

Facebook/Nicușor Dan
Facebook/Nicușor Dan

Cei doi demnitari, înconjurați de mulțimea entuziasmată, au dat mâna cu oamenii, au discutat și au făcut fotografii cu aceștia. În tot acest timp, s-a scandat „Vă iubim”, „Nicușor și Maia Sandu”, „Moldova e România” și „Noi suntem români”.

Facebook/Nicușor Dan
Facebook/Igor Grosu

Precizăm că, pe 10 iunie, Nicușor Dan întreprinde o vizită în Republica Moldova, fiind prima de când a preluat funcția de președinte al României, luna trecută.

Vizita a început cu o întrevedere cu Maia Sandu la Președinție. Șefa statului și-a întâmpinat omologul cu onoruri militare.

Președinții au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale, integrarea europeană a Republicii Moldova și dezvoltarea mijloacelor comune de răspuns la războiul hibrid al Rusiei. Ulterior, liderii au susținut o conferință de presă.

***

Nicușor Dan a fost puternic susținut de românii basarabeni în alegerile prezidențiale. În turul II de scrutin, un număr record de 158 000 de cetățeni români din Republica Moldova au votat, dintre care peste 138 000 l-au susținut pe Dan. Contracandidatul său, liderul partidului de extremă dreapta AUR, George Simion, a acumulat aproape 19 000 de voturi.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: