Yes We Gațcan. Vor putea oare Dodon și socialiștii să-i păcălească pe toți
Full Article 7 minutes read

Yes We Gațcan. Vor putea oare Dodon și socialiștii să-i păcălească pe toți

Premierul Ion Chicu va încerca pentru a patra oară, la 9 iulie, să prezinte deputaților proiectul de amendamente la bugetul de stat, pe care guvernul l-a aprobat pe propria răspundere. Primele trei încercări ale lui Chicu au eșuat din cauza că opoziția a boicotat ședințele parlamentului. De data aceasta, încercarea ar putea fi una reușită, dacă la ședință va veni Ștefan Gațcan care, formal, încă rămâne deputat. El va asigura coaliției de guvernare nu numai cvorumul, dar și majoritatea. NM și experții au analizat, cum ar putea evolua evenimentele și cum președintele Igor Dodon ar putea să fie „cu un pas înaintea” celorlalți.

Guvernarea vs opoziția

La 1 iulie, guvernul Chicu și-a asumat răspunderea pentru adoptarea proiectului de amendamente la buget și alte câteva legi. Acestea prevăd majorarea salariilor medicilor, subvenții pentru agricultori etc. Pentru a încheia această procedură de asumare a răspunderii, premierul trebuie să prezinte proiectul în parlament. Trei încercări în acest sens au eșuat din lipsă de cvorum în parlament: ședințele erau boicotate de opziție – partidele „Acțiune și Solidaritate” (PAS), „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA), „Șor” și Pro Moldova.

Deputații din opoziție consideră că guvernul Chicu nu a avut dreptul să-și asume răspunderea pentru adoptarea legilor în situația unui parlament funcțional. În același timp, opoziția este gata să susțină proiectul de amendamente propus de guvern dacă acesta va fi prezentat în parlament, așa cum se cuvine. La fel, deputații Partidului „Acțiune și Solidaritate” doresc să propună amendamente proprii la bugetul de stat.

Vicepreședintele parlamentului, președintele fracțiunii DA, Alexandru Slusari a propus Biroului permanent al parlamentului să ceară guvernului să-și retragă decizia cu privire la asumarea răspunderii cu condiția că parlamentul își ia angajamentul de a revizui proiectul guvernamental al amendamentelor în decurs de șapte zile. Dar socialiștii și democrații nu au acceptat.

Potrivit afirmațiilor lui Slusari, el n-a auzit explicații clare, de ce cabinetul de miniștri trebuie să adopte acest proiect de amendamente pe propria răspundere. Unica explicație a conducerii Biroului permanent a fost: în prezent, în parlament nu există majoritate. „Dar după ce socialiștii și democrații au pierdut majoritatea, noi am adoptat deja câteva proiecte de legi cu 70-80 de voturi”, a menționat Slusari.

Mișcarea lui Gațcan

Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democrat (PDM) au pierdut majoritatea în parlament după ce, la sfârșitul lunii iunie, deputatul PSRM Ștefan Gațcan a declarat că pleacă din partid și din fracțiune și că aderă la Pro Moldova. Pentru parlamentul din Moldova, „traseismul politic” nu este o noutate, însă istoria lui Gațcan este cea mai neobișnuită. În ziua următoare după prima declarație, el a anunțat că își depune mandatul de deputat. Iar cei de la Pro Moldova au anunțat despre „reglările banditești” ale socialiștilor cu Gațcan, răpirea și sechestrarea acestuia la palatul prezidențial. Ulterior, s-a aflat că Gațcan a părăsit țara însoțit fiind serviciul de pază prezidențial.

Până la plecarea sa, el a reușit să scrie o cerere la procuratură în care și-a învinuit colegii din fracțiunea socialiștilor de intimidare și presiune. Mai târziu, într-o înregistrare video publicată pe Facebook, Gațcan a declarat că își retrage cererea.

Iar la 8 iulie, publicația „Ziarul de Iași” din România a anunțat că l-a găsit pe Ștefan Gațcan într-unul dintre hotelurile din Iași, când acesta, cu familia sa și cu câteva valize, cobora spre o parcare, apoi și-a încărcat lucrurile într-un „Mercedes” și a plecat. Gațcan a spus că nu a fugit de nimeni și că va face „declarații complete” în parlamentul moldovenesc despre tot ce i s-a întâmplat.

Potrivit lui Slusari, în agenda ședinței parlamentului din 9 iulie nu este inclusă chestiunea cu privire la examinarea declarației lui Gațcan despre demisia sa. NM nu a reușit să ia legătura cu Gațcan pentru a afla dacă el va veni la ședința parlamentului și dacă intenționează să-și retragă cererea cu privire la demisie: telefonul său era deconectat.

NM nu a reușit să adreseze aceleași întrebări nici lui Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM: el nu a răspuns la apeluri.
Opoziția „în funcție de circumstanțe”

Deputați de la DA și PAS au spus pentru NM că încă nu au hotărât cum vor acționa la ședința parlamentului din 9 iulie. Potrivit afirmațiilor lui Sergiu Litvinenco, reprezentantul PAS, fracțiunea va lua o decizie înainte de ședința parlamentului: „Noi oricum vom fi de dimineață în parlament, iar dacă vom participa sau nu la ședință, vom decide în funcție de circumstanțe”.

Și Alexandru Slusari, președintele fracțiunii DA, a spus că mâine, DA va lua o hotărâre în privința participării la ședință: „În orice caz, noi nu vom fi prezenți la procedura de asumare a răspunderii de către guvern. Este un scuipat în direcția parlamentarismului”.
Potrivit afirmațiilor lui Sergiu Sârbu, reprezentant Pro Moldova, ei vor acționa „în funcție de circumstanțe”: „Dacă Ștefan Gațcan va fi adus în parlament și la ședință va fi cvorum, noi vom acționa în funcție de circumstanțe. Dacă cvorum nu va fi, noi vom rămâne pe poziția noastră și vom continua boicotul”.

Sârbu a mai menționat că, deși comisia juridică a parlamentului a dat deja aviz pozitiv declarației lui Gațcan despre demisia acestuia, el „ar putea fi forțat să rămână deputat”. Potrivit lui Sârbu, există și o altă opțiune: „Gațcan poate să asigure cvorumul, să voteze [pentru proiectul guvernului], iar la finalul ședinței, ei vor introduce în agendă chestiunea cu privire la demisia sa”.

Ce spun experții

Potrivit afirmațiilor politologului Victor Ciobanu, Gațcan este acum salvatorul pentru majoritatea de la guvernare. „El va avea acum rolul de cvorumist, iar mai departe apar noi oportunități de manevrare. Prima – cvorum în parlament este, cabinetul de miniștri își asumă răspunderea și toate continuă ca de obicei. A doua – cvorum există, însă deputații exprimă vot de neîncredere cabinetului de miniștri, dar nu pot aproba noul executiv”, precizează Ciobanu.

În opinia sa, cel de-al doilea scenariu este avantajos, inclusiv pentru PSRM, care va putea afirma că în condiții de criză, opoziția a lăsat țara fără guvernare. „Ei vor atribui opoziției toate păcatele”, a menționat Ciobanu, adăugând că oricum, guvernul Chicu lucrează fără o justificare legală, riscând în orice moment să devină minoritar.

Expertul consideră că în condițiile actuale, toate forțele politice „se vor cotili spre alegerile prezidențiale” și vor aștepta, cine va dizolva parlamentul. „Toți spun că parlamentul va fi dizolvat după alegerile prezidențiale, dar nu încă nu se știe dacă aceasta se va întâmpla”, a menționat Ciobanu.

Iar politologul Stela Jantuan a atras atenția asupra declarației recente a lui Ștefan Gațcan precum că „în această perioadă dificilă, trebuie să lucrăm pentru binele țării”. În opinia sa, „acestea au fost cuvintele unui deputat și nu ale unui medic”. „Prin Gațcan, socialiștii argumentează revenirea acestuia prin necesitatea de a lucra, de a susține medicii și de a apăra interesele lor. Așa că el pur și simplu se poate răzgândi să mai plece”, consideră experta.

Ea presupune că Ștefan Gațcan își va menține mandatul de deputat cel puțin până la vacanța din luna august a deputaților, pentru a asigura existența majorității parlamentare. „Datorită lui Gațcan, guvernul își va asuma răspunderea pentru amendamentele la buget. Și chiar dacă după aceasta guvernul va fi demis, cel mai probabil, nu vor putea să-l aprobe pe cel nou. Guvernul Chicu va continua să-și exercite obligațiile, va avea sprijinul financiar și ei pur și simplu își vor realiza planurile până la alegerile prezidențiale. Ei vor avea cu ce lucra”, consideră Jantuan.

Ea presupune că dacă guvernul va reuși să-și asume răspunderea pentru amendamentele la bugetul de stat, parlamentul va pleca în vacanță chiar săptămâna viitoare. „Acest lucru va stopa plecarea în continuare a deputaților [din partidele lor]. În acest caz, Igor Dodon va fi cu un pas înaintea tuturor”, a concluzionat experta.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: