Companiile aeriene ar putea fi obligate să transmită datele personale ale pasagerilor către un departament special al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGP). Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat și supus consultărilor publice de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova (MAI). Conform actului, proiectul a fost elaborat în vederea combaterii terorismului și a amenințărilor la adresa securității naționale.
Potrivit proiectului, operatori aerieni vor transmite datele personale ale pasagerilor printr-un canal special. În acest scop, în cadrul Poliției de Frontieră urmează a fi creat un departament special pentru colectarea datelor.
„Colectarea și utilizarea API/PNR permite identificarea persoanelor de interes înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei și luarea unor decizii cu privire la modul în care ar putea fi prelucrate înainte de sosirea lor”, precizează documentul supus consultărilor publice.
De exemplu, compania aeriană va trebui să transmită datele despre pasagerii zborului între 48 și 24 de ore până la ora programată a zborului. Dacă până la această oră datele nu vor fi disponibile, transportatorul aerian va trebui să actualizeze informațiile la fiecare două ore. Mai mult, informațiile vor trebui să fie furnizate imediat după îmbarcarea pasagerilor, atunci când nu mai este posibilă intrarea sau ieșirea din avion.
Transferul datelor către alte state, inclusiv EUROPOL, se va efectua conform prevederilor proiectului legii, precum și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.
Conform proiectului de lege, datele personale ale pasagerilor vor fi păstrate pentru o perioadă de 5 ani, timp în care, la necesitate, vor putea fi analize și utilizate în investigații. Depersonalizarea se va efectua după 6 luni de la transmiterea datelor, prin mascarea datelor care permit identificarea directă a persoanei.
Autorii proiectului susțin că implementarea proiectului va eficientiza realizarea măsurilor de asigurare a securității pe palierul antiterorist, în scopul detectării și/sau descurajării tentativelor de tranzitare sau intrare/ieșire pe/de pe teritoriul țării a persoanelor afiliate grupărilor și formațiunilor teroriste, suspectate de comitere a acțiunilor teroriste sau conexe.
MAI precizează că la elaborarea proiectului au fost studiată experiența statelor: România, Letonia, Regatul Țărilor de Jos, Germania, Franța, Lituania și Canada.
Proiectul va intra în vigoare la șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!