airmoldova

Zborurile spre Chișinău, sub lupa poliției. MAI ar putea obliga companiile aeriene să dezvăluie datele personale ale pasagerilor

Companiile aeriene ar putea fi obligate să transmită datele personale ale pasagerilor către un departament special al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGP). Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat și supus consultărilor publice de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova (MAI). Conform actului, proiectul a fost elaborat în vederea combaterii terorismului și a amenințărilor la adresa securității naționale.

Potrivit proiectului, operatori aerieni vor transmite datele personale ale pasagerilor printr-un canal special. În acest scop, în cadrul Poliției de Frontieră urmează a fi creat un departament special pentru colectarea datelor.

„Colectarea și utilizarea API/PNR permite identificarea persoanelor de interes înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei și luarea unor decizii cu privire la modul în care ar putea fi prelucrate înainte de sosirea lor”, precizează documentul supus consultărilor publice.

De exemplu, compania aeriană va trebui să transmită datele despre pasagerii zborului între 48 și 24 de ore până la ora programată a zborului. Dacă până la această oră datele nu vor fi disponibile, transportatorul aerian va trebui să actualizeze informațiile la fiecare două ore. Mai mult, informațiile vor trebui să fie furnizate imediat după îmbarcarea pasagerilor, atunci când nu mai este posibilă intrarea sau ieșirea din avion.

Transferul datelor către alte state, inclusiv EUROPOL, se va efectua conform prevederilor proiectului legii, precum și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Conform proiectului de lege, datele personale ale pasagerilor vor fi păstrate pentru o perioadă de 5 ani, timp în care, la necesitate, vor putea fi analize și utilizate în investigații. Depersonalizarea se va efectua după 6 luni de la transmiterea datelor, prin mascarea datelor care permit identificarea directă a persoanei.

Autorii proiectului susțin că implementarea proiectului va eficientiza realizarea măsurilor de asigurare a securității pe palierul antiterorist, în scopul detectării și/sau descurajării tentativelor de tranzitare sau intrare/ieșire pe/de pe teritoriul țării a persoanelor afiliate grupărilor și formațiunilor teroriste, suspectate de comitere a acțiunilor teroriste sau conexe.

MAI precizează că la elaborarea proiectului au fost studiată experiența statelor: România, Letonia, Regatul Țărilor de Jos, Germania, Franța, Lituania și Canada.

Proiectul va intra în vigoare la șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi, prin intermediul avocaților săi, a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: