Zelenski, după ce s-a întâlnit pentru prima oară cu Biden: „O discuție normală, bărbătească”. Reacția Kremlinului
Full Article 3 minutes read

Zelenski, după ce s-a întâlnit pentru prima oară cu Biden: „O discuție normală, bărbătească”. Reacția Kremlinului

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a întâlnit pentru prima oară cu președintele SUA Joe Biden. Cei doi lideri de stat au avut o discuție de două ore, informează portalul ucrainean Hromadske

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, președintele ucrainean le-a povestit jurnaliștilor despre ce a discutat cu liderul de la Casa Albă.

Despre NATO

Potrivit lui Zelenski, discuția despre NATO a fost lungă. SUA și-au exprimat speranța că Ucraina va deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, însă nu a fost menționat un termen concret.

„Avem argumente puternice, despre care până acum SUA și Ucraina nu au discutat la nivel înalt. Anumite date, în special oferite de serviciile secrete. Multe lucruri, despre care am început să vorbim tet-a-tet, iar apoi într-un grup mai mare”, a menționat Zelenski.

Domeniul energetic

Potrivit liderului de la Kiev, s-a discutat și despre securitatea energetică. Un subiect aparte a constituit implementarea proiectului Nord Stream-2 și riscurile pe care le presupune.

Zelenski a mai spus că președintele Biden garantează personal că, în cazul în care din partea Fed. Ruse sau a altor părți, în cazul funcționării North Stream-2, vor fi înregistrate orice fel de încălcări ale acordurilor, care să prezinte pericol pentru Ucraina, SUA va aplica sancțiuni împotriva gazoductului rusesc.

Apărare

În afară de subiectul privind susținerea în domeniul Apărării, s-a discutat și despre problemele de securitate pe coasta Mării Negre. Ministrul american al Apărării urmează să efectueze o vizită în Ucraina.

Donbas și Crimeea

În ceea ce privește teritoriile ucrainene ocupate temporar, Zelenski a menționat că s-a discutat despre Platforma Crimeea și eliberarea teritoriului și a prizonierilor.

Președintele Ucrainei a spus că a prezentat noi mecanisme de reglementare pașnică a conflictului din Donbas, însă nu a oferit detalii.

Despre întâlnirea cu Biden

Zelenski a spus că a auzit doar „cuvinte plăcute” în adresa sa.

„Faptul că, în loc de o oră, întâlnirea a durat două ore, vorbește despre faptul că părțile sunt cu adevărat interesate în obținerea unui dialog și a rezultatelor. Eu consider că, per total, întâlnirea a fost productivă, nu mereu într-o atmosferă „însorită”, însă o discuție normală, bărbătească”, a răspuns Zelenski la întrebarea jurnaliștilor.

***

Precizăm că este prima întâlnire tet-a-tet dintre Biden și Zelenski. SUA s-a oferit să aloce Ucrainei $12,8 mln pentru lupta cu coronavirusul și $45 mln în calitate de ajutor umanitar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, solicitat să comenteze întâlnirea dintre Biden și Zelenski, a menționat că „regretă că Ucraina și SUA vor să construiască relații de prietenie pentru a opune rezistență Moscovei”, scrie Interfax.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: