Fostul președinte al Federației Ruse și actualul vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, reacționează la declarațiile liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, care a spus că nu acceptă „ultimatumuri” în procesul de negociere a unui tratat de pace cu Rusia. Medvedev susține că ultimatumurile propuse de Rusia până azi „sunt jocuri copilărești” pe lângă ceea ce urmează și cere capitularea „totală” a regimului de la Kiev.
„Zelenski a spus că nu se va angaja în dialog cu cei care propun ultimatumuri. Actualele „ultimatumuri” sunt jocuri copilărești pe lângă viitoarele cerințe. Și le cunoaște: capitularea totală a regimului de la Kiev în condițiile Rusiei”, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, pe canalul său de Telegram.
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un interviu pentru CNN că negocierile cu Putin sunt acum imposibile.
„Astăzi, nu. Nu văd nicio dorință din partea lor de a fi constructivi. În ceea ce privește ultimatumurile lor, nu-mi pasă cine a prezentat aceste ultimatumuri: Putin sau altcineva. Acesta este principiul meu – nu voi vorbi cu cei care lansează ultimatumuri”, a spus președintele Ucrainei.
Zelenski a mai subliniat că orice acord între Ucraina și Rusia poate fi încheiat doar în cazul retragerii complete a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
„Știu că unele țări ne împing către procesul de la Minsk. Vreau ca lumea să recunoască că un lucru este o soluție diplomatică, iar celălalt este Minsk 2, 3, 5, 10. Acestea sunt două lucruri diferite, pentru că acel Minsk este o bucată de hârtie goală care va permite Rusiei să se odihnească înainte de următoarea invazie”, a spus președintele.
Posibilitatea negocierilor între Putin și Zelenski a fost comentată și de purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. Potrivit lui, la moment nu se întrevede o perspectivă de negociere între cei doi șefi de stat.
„Nu vedem o perspectivă de negociere. Nu există condiții prealabile pentru o astfel de comunicare”, a declarat Peskov.
Amintim că pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susține că este vorba despre o „operațiune militară specială de denazificare și demilitarizare” a țării vecine şi de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei.
Ulterior, cele două țări s-au așezat la masa de negocieri în câteva rânduri, fără a ajunge, însă, la un acord. Mai târziu, în condițiile în care războiul s-a întețit în Ucraina, negocierile de pace au intrat în impas.
La sfârșitul lui martie, Kievul a propus organizarea de negocieri la Istanbul, printre alte propuneri, pentru a renunța la statutul de candidat la aderare la NATO în schimbul unor garanții internaționale de securitate. În același timp, Rusia cere „demilitarizarea” țării vecine şi vrea ca Ucraina să-i cedeze teritorii, inclusiv regiunile Donețk şi Lugansk din estul acestei țări.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!