Pe 3 decembrie este marcată anual Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), la 1 ianuarie 2023 numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi în Moldova a constituit 162,3 mii persoane. Majoritatea persoanelor aveau vârsta de 30-45 ani. Biroul a declarat că bărbații predomină în rândul persoanelor cu dizabilități. Primarul capitalei Ion Ceban a menționat că în municipiu funcționează 67 de Centre de Resurse Educaţionale Incluzive, cu un contingent de 882 de copii.
Cu ocazia zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că autoritățile au asigurat, cu suportul partenerilor, acordarea a 90 de colete cu produse alimentare și 24 de colete cu scutece. În luna decembrie, a adăugat edilul, urmează distribuirea a încă 50 de colete cu produse alimentare.
Totodată, a adăugat Ceban, alte 300 de persoane, inclusiv 57 de persoane cu dizabilități, timp de 3 săptămâni, vor avea posibilitatea să facă cumpărături de produse alimentare și de igienă, odată în săptămână, în schimbul unor puncte. La fel alte 500 de persoane cu dizabilități severe vor beneficia de asistență sub formă de produse alimentare, de igienă, filtre pentru apă, lenjerie de pat, prosoape, pături și haine de iarnă, cu suportul Societății Crucea Roșie.
Ceban a mai spus că, pe 2 decembrie, 100 persoane cu dizabilități au avut parte de o masă festivă, în sumă de 25000 de lei, finanțată de Primăria Municipiului Chișinău.
„De asemenea, din fondul municipal de susținere a populației, 50 de persoane cu dizabilități, membrii ai A.O. Societatea Invalizilor, au beneficiat de ajutor material, în sumă totală de 100 000 de lei”, a adăugat el.
Potrivit lui Ceban, la nivel de municipiu funcționează 67 de Centre de Resurse Educaţionale Incluzive, cu un contingent de 882 de copii încadrați în 714 instituţii de învăţământ primar şi secundar şi 168 de copii plasați în instituţiile de educaţie timpurie, ghidați de 73 de cadre de sprijin.
Reprezentanții Biroului Național de Statistică au raportat că, la 1 ianuarie 2023, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi în Republica Moldova a constituit 162,3 mii persoane, inclusiv 10,9 mii copii cu vârsta de 0-17 ani. Potrivit Biroului, persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6 la sută din populaţia cu reședință obișnuită a ţării.
Biroul a declarat că majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități aveau vârsta de 30-45 ani și că bărbații predomină în rândul persoanelor recunoscute cu dizabilități.
La fel, potrivit Biroului, majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilităţi beneficiază de pensie de dizabilitate.
„Mărimea medie a pensiei de dizabilitate este mai mică decât mărimea medie a pensiei în general”, au precizat reprezentanții Biroului, adăugând că, la 1 ianuarie 2023, mărimea medie a pensiei de dizabilitate a constituit 2104,3 lei comparativ cu mărimea medie a pensiei per total pensionari – 3156,4 lei.
Instituția a mai spus că, în anul 2022, din 486 troleibuze aflate în inventar, 381 troleibuze erau adaptate pentru transportarea persoanelor cu dizabilități (față de 360 unități în anul 2021), inclusiv 347 în municipiul Chișinău și 34 în municipiul Bălți.
Biroul a adăugat că rata de participare la forța de muncă a persoanelor cu dizabilități în anul 2022 a constituit 15,9% în comparație cu 45,5% la persoanele fără dizabilitate: „Printre bărbații cu dizabilități, rata de participare a fost de 16,2%, iar în cazul femeilor de 15,6%. În mediul urban, rata de participare a constituit 17,9% și în mediul rural – 15,3%”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!