Facebook/Sprâncenoaia 5

DOC Încălcări depistate la construcția din str. Spâncenoaia 5 a capitalei. Au fost sesizate Procuratura și CNA

Fostul viceprimar al Chișinăului, responsabil de infrastructură și mobilitate urbană, Victor Chironda a publicat pe 17 ianuarie răspunsul Agenției Supraveghere Tehnică cu privire la construcția din str. Spâncenoaia 5. În document se arată că au fost admise numeroase încălcări. Autoritatea a precizat că a sesizat Procuratura și Centrul Național Anticorupție cu privire la cele depistate.

„În scrisoare, autoritatea constată următoarele:

1. În 2015, Primăria a eliberat autorizații de construcții pe un teren cu zona S, fără a avea un PUZ de modificare a zonei elaborat și aprobat.
2. În perioada 2015- 2021 Basconslux a construit blocuri și construcții supraterane și subterane cu încălcarea chiar și a autorizațiilor emise ilegal.
3. Primăria nu a făcut absolut nimic pentru a stopa lucrările de construcții ilegale, deși a primit solicitări concrete de la AST.
4. Pretura centru a oferit AST informații eronate și a încercat să ”acopere” agentul economic printr-o autorizație emisă pentru cu totul altă adresă.
5. În 2021 Basconslux a demarat construcția la ultimul bloc (care e chipurile centru socio-cultural) fără să aibă măcar autorizație (chiar și una emisă cu încălcări)”, a scris Chironda.

În decembrie 2021, Victor Chironda și un grup de locatari din str. Spâncenoaia 3 au susținut o conferință de presă și au denunțat lucrările ilegale de pe terenul din apropiere. Fostul viceprimar a relatat că, în data de 28 iulie 2021, compania respectivă a depus o solicitare de eliberare a certificatului de urbanism pentru proiectarea unor blocuri locative pe terenul cu nr. cadastral 0100212279 din str. Sprâncenoaia 5.

Compania a primit refuz, deoarece conform PUG, terenul este situat în zona ”S” care înseamnă ca nu este permisă construirea obiectivelor cu destinatie locativă, comercială sau industrială. Iar pentru a schimba codul zonei este nevoie de PUZ elaborat și aprobat în CMC. De asta, la sugestia Arhitectului-șef Svetlana Dogotaru, băieții au schimbat tactica”, a explicat Chironda.

Mai exact, potrivit ex-viceprimarului, în luna septembrie a fost emis un certificat de urbanism pentru elaborarea documentației de proiect privind construirea unui centru recreativ-cultural pe acest teren. Însă nici proiectul nu a fost prezentat la Primărie și, respectiv, nici Autorizația de Construcție nu a fost emisă. Cu toatea acestea, Basconslux a făcut groapa de fundație și a construit mai multe nivele subterane la primul bloc, care defapt este un bloc locativ. În vecinătatea acestei construcții sunt construite deja 3 complexe locative în total de peste 1500 apartamente. Problema cea mai mare este lipsa locurilor de parcare.

Schema e simplă: Primăria se face că nu vede încălcările și neconformitățile pe care le au constructorii în proiectele lor iar aceștia fac din contul lor lucrări de renovare și a amenajare a spațiilor publice din oraș. Astfel, compania Basconslux realizează lucrări de renovare a unor spații publice și curți de blocuri din zonă. Scuarul din strada Miorița, scuarele din strada Academiei și Dokuceaev și curțile unor blocuri din strada Sprâncenoaia au fost renovate și reparate din contul companiei Basconslux. Primăria nu publică nicăieri contractele sau actele de recepție a acestor lucrări, pentru a nu arăta cine sunt companiile care le fac”, a mai povestit Chironda.

Reprezentanții Primăriei Chișinău nu au comentat deocamdată informațiile din documentul emis de Agenția Supraveghere Tehnică cu privire la construcția din str. Spâncenoaia 5.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

NM Espresso: Macron va monitoriza alegerile din Moldova, Suruceanu și-a cerut scuze de la PAS, transportatorii amenință cu proteste

Alegeri: Sandu, Macron, Dragalin

Președinta Maia Sandu a declarat că Moldova „nu a învățat toate lecțiile” din alegerile de anul trecut și a îndemnat cetățenii „să nu-și vândă votul”, deoarece acest lucru „înseamnă să-ți vinzi țara”. Sandu a subliniat, de asemenea, importanța unei campanii electorale corecte și a avertizat împotriva „retoricii de ură între cetățeni”, în special în mediul online.

Între timp, președintele Franței, Emmanuel Macron, după summitul de la Bruxelles, a promis că Parisul va urmări cu atenție alegerile din Moldova și va continua să o susțină pe Maia Sandu, care, potrivit lui, „promovează o agendă bună pentru moldoveni”. Macron a remarcat că Moldova se află „în prima linie” în ceea ce privește politica și securitatea, mai ales în contextul amenințărilor hibride din partea Rusiei.

Elena Dragalin, mama fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a criticat actuala guvernare și a declarat că nu va susține Partidul PAS la alegeri, deoarece „această guvernare trebuie să plece”. Totodată, ea nu a exclus că va participa personal la alegerile parlamentare și că este pregătită să candideze pe lista unui partid, dar nu a precizat despre ce formațiune este vorba.


Suruceanu și-a cerut scuze

Ion Suruceanu a explicat declarația sa privind implicarea oamenilor de cultură în alegerile parlamentare și și-a exprimat regretul că afirmațiile sale au fost percepute ca un reproș la adresa lui Nicolae Botgros și Constantin Cheianu. Suruceanu a spus că nu a vrut să jignească pe nimeni, dar declarațiile sale „au fost distorsionate și scoase din context”. El a asigurat că în continuare o susține pe Maia Sandu și că are respect față de colegii săi din domeniul culturii.

Anterior, Suruceanu afirmase într-o emisiune TV că PAS „folosește” oamenii de artă.
 


Parlament: insulte și sancțiuni

În timpul dezbaterii modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale, deputata din partea PCRM, Diana Caraman, l-a numit pe colegul din PAS, Vasile Grădinaru, „prostănac”. Drept urmare, președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a interzis să ia cuvântul și să adreseze întrebări în cadrul a trei ședințe. Ulterior, Caraman a încercat să urce la tribună, dar nu i-a fost deschis microfonul.



Transportatorii intenționează din nou să protesteze

Asociația Patronală din domeniul transportului rutier (APOTA) a anunțat noi proteste la Chișinău. Transportatorii cer aprobarea metodologiei de calcul a tarifelor, renunțarea la adaptarea transportului pentru persoanele cu dizabilități și retragerea proiectelor eGPS și e-bilet pentru a fi revizuite împreună cu reprezentanții transportatorilor.

Autoritățile au răspuns că soluționarea acestor probleme intră în competența Ministerului Infrastructurii și au subliniat că „statul urmărește asigurarea unor condiții confortabile pentru pasageri și respectarea tuturor normelor legale”. APOTA nu a anunțat când exact vor ieși la proteste.
 


Scandalul cu primarul din Boldurești: continuare

CEC a anunțat că primarul din Boldurești, Nicanor Ciochină, acuzat că a accidentat mortal un adolescent, poate fi lipsit de mandat doar după o decizie definitivă a instanței. Anterior, Judecătoria Ungheni anulase rezultatele turului doi al alegerilor și anulase mandatul lui Ciochină. Această decizie poate fi contestată la Curtea de Apel.
 


Șor și ALDE

Fostul secretar al partidului „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE), Adrian Culai, a fost condamnat la patru ani cu suspendare pentru că a acceptat 452 000 de dolari din partea grupării lui Ilan Șor pentru a finanța un partid pro-european fictiv.

ALDE a criticat sentința. Potrivit formațiunii, aceasta „ridică serioase semne de întrebare cu privire la onestitatea și eficiența justiției din Moldova”, având în vedere că Culai a cooperat activ cu ancheta și a oferit probe-cheie în dosar.


Salariile la CNPF

Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Dumitru Budianschi, a confirmat că primește un salariu de aproximativ 112 000 de lei pe lună și a precizat că această sumă reprezintă „pragul minim” stabilit prin lege. Budianschi a asigurat că CNPF acționează „în interesul consumatorilor și al participanților la piață”. Reprezentenți ai PAS au menționat că eficiența instituției a crescut după numirea lui Budianschi.

Anterior, Blocul comuniștilor și socialiștilor criticase conducerea CNPF pentru majorarea salariilor, în ciuda reducerii atribuțiilor instituției.


Vremea: astăzi va fi vânt puternic

Meteorologii au avertizat că pe 28 iunie, între orele 8:00 și 19:00, se va înregistra vânt puternic din nord-vest pe întreg teritoriul țării, cu rafale de până la 15–20 m/s. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis în acest sens un cod galben de pericol meteorologic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: