bbc.com

18 persoane au murit după ce o școală din centrul Gazei a fost bombardată de Israel

18 persoane au murit după ce o școală din centrul Gazei, care adăpostea palestinieni strămutați, a fost bombardată de Israel. Printre cei decedați sunt și membri ai personalului UNRWA, conform autorităților sanitare palestiniene. Armata israeliană susține că atacul a vizat un centru de control Hamas.

Miercuri, 11 septembrie, o parte din unitatea administrată de ONU, unde locuitorii din Gaza căutaseră refugiu, a fost distrusă, transmite AFP.

„Forțele israeliene au lovit pentru a cincea oară școala Al-Jawni condusă de UNRWA, omorând 18 persoane, printre care doi membri ai personalului UNRWA, copii și femei, și rănind alte 18”, a declarat purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmud Bassal, pe Telegram.

De-a lungul celor 11 luni de conflict în Gaza, școala Al-Jawni din Nuseirat a fost atacată de mai multe ori. Într-o declarație ulterioară, UNRWA a afirmat că șase dintre angajații săi au murit în două raiduri aeriene israeliene asupra școlii și a zonelor înconjurătoare, evidențiind că acesta este cel mai mare număr de angajați pierduți într-un singur atac.

Printre victime s-au aflat managerul adăpostului și alți membri ai echipei care ofereau sprijin persoanelor strămutate, a transmis agenția ONU pe rețeaua X. UNRWA a subliniat că „școlile și alte infrastructuri civile trebuie protejate în orice moment și nu trebuie să fie țintite”.

În Fâșia Gaza, numeroase instituții educaționale au fost transformate în adăposturi pentru familiile strămutate, în contextul în care sute de mii de locuitori au fost forțați să-și abandoneze locuințele din cauza conflictului. De-a lungul ultimelor luni, forțele israeliene au lovit mai multe astfel de unități, justificând că militanții palestinieni se ascund printre civili, acuzații respinse de Hamas.

***

Un an de la izbucnirea războiului între Israel și Hamas se împlinește în curând. Conflictul armat, început pe 7 octombrie 2023, în Fâșia Gaza și Israel, reprezintă cel de-al cincilea război al conflictului Gaza-Israel din 2008. Acesta este cel mai mortal episod pentru palestinieni din întregul conflict israeliano-palestinian și cel mai important angajament militar din regiune de la Războiul Yom Kippur din 1973.

Pe 7 octombrie, militanții conduși de Hamas au realizat un atac surpriză asupra Israelului. Acesta a constat într-un bombardament cu rachete și un asalt al militanților care au pătruns prin bariera Gaza-Israel, atacând comunități civile și baze militare israeliene. În urma acestui atac, 1.139 de israelieni și cetățeni străini au pierit, dintre care 815 erau civili. În plus, 251 de israelieni și străini au fost luați ostatici în Gaza, cu scopul declarat de a forța eliberarea prizonierilor palestinieni. Hamas a afirmat că atacul a fost un răspuns la ocupația continuă a Israelului, blocada din Gaza, expansiunea coloniilor și la presupusele amenințări asupra Moscheii Al-Aqsa, precum și la starea generală a palestinienilor.

În Fâșia Gaza, numeroase clădiri școlare au fost transformate în adăposturi pentru familiile strămutate, întrucât sute de mii de locuitori au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza conflictului. Forțele israeliene au atacat mai multe astfel de școli în ultimele luni, justificând că militanții palestinieni se ascund printre civilii strămutați, acuzații pe care Hamas le respinge.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Cecan/NM

R. Moldova a înregistrat progrese în justiție și combaterea corupției: Raport OCDE

Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul justiției și combaterii corupției. Este concluzia Raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, adoptat în cadrul reuniunii plenare a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, raportul confirmă îmbunătățiri în perioada 2023–2024 în domenii precum: politici anti-corupție (+9,9 puncte), protecția avertizorilor de integritate (+16,8 puncte), integritate în achizițiile publice (+14 puncte), independența sistemului judecătoresc (+6,1 puncte) și independența procuraturii (+7,6 puncte).

„În ultimii ani, s-a muncit mult pentru a curăța justiția de corupție, iar primele rezultate sunt deja vizibile. Vom continua reformele din domeniul justiției pentru ca fiecare cetățean să poată avea încredere că dreptatea funcționează pentru toți, iar legea este aceeași pentru fiecare”, a spus viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: