2 au plecat, 5 au venit. Val de numiri și eliberări la Guvern
Full Article 3 minutes read

2 au plecat, 5 au venit. Val de numiri și eliberări la Guvern

În cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova din 25 ianuarie au fost aprobate 5 numiri, 2 eliberări din funcții, o rechemare și o încetarea a raportului de serviciu în legătură cu pensionarea unui angajat de la Biroul Național de Statistică. 

Viorel Ursu, ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite Mexicane, prin cumul.

Viorel Garaz a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei, începând cu 8 februarie 2023.

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a menționat că „Garaz este un tânăr manager de calitate, vine cu o experiență bogată în domeniul administrării afacerilor, în promovarea exporturilor și diversificarea piețelor”.

„Din 2019 este director general al întreprinderii de stat Mileștii Mici, a fost responsabil de activitatea operațională a întreprinderii, inclusiv producție, vânzări și management financiar. (…) În 2018, Mileștii Mici a avut un profit simbolic de 1,7 mln lei. În 2019 profitul întreprinderii a atins 4,7 milioane, iar în 2021, acesta a constituit 6,6 milioane lei”, a comunicat Alaiba, pe Facebook.

Anterior, în calitate de expert la Oficiul Național al Viei și Vinului, Garaz a fost responsabil de promovarea țării și diversificarea piețelor de export a vinurilor moldovenești, a adăugat ministrul.

Alexandru Gasnaș a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății, din data de 30 ianuarie 2023.

„Este medic de profesie, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău. La momentul actual este șeful Departamentului de neurologie, boli interne de la Institutul de Medicină Urgentă”, a comunicat ministra Ala Nemerenco.

Totodată, a fost eliberat Petru Țurcan din funcția de secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne din data de 26 ianuarie, în baza cererii de demisie. „Țin să menționez că domnul Țurcan va continua să ne ajute și să ne acorde sprijinul deja de pe palierul internațional”, a declarat secretarul general de stat al MAI Serghei Diaconu.

„Înțeleg că specialiștii noștri sunt observați de organizațiile internaționale și ne bucurăm deja la nivel internațional pentru talentele din Republica Moldova. Ne pare rău să pierdem specialiști de calitate, dar ne bucurăm că vor lucra pe plan internațional pentru a ajuta Republica Moldova”, a comunicat premierul Natalia Gavrilița.

În locul lui Țurcanu a fost numit Andrei Cecoltan, acesta va activa din 27 ianuarie 2023. „Are formare în științe economice și a dreptului. Are experiență de peste 10 ani în diverse funcții în MAI”, a comunicat Diaconu.

La fel, a fost rechemat din funcția de reprezentant plenipotențiar al Republicii Moldova în Biroul pentru coordonarea combaterii criminalității organizate şi altor infracțiuni periculoase pe teritoriul statelor-membre ale CSI Evghenii Balîca.

A fost eliberat Gheorghe Cuciureanu din funcția de secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării, din 30 ianuarie în baza cererii de demisie.

Grigore Stratulat a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Mediului din data de 26 ianuarie. „Este economist de profesie, are experiență vastă în implementarea proiectelor de gestionare a deșeurilor și în evaluarea impactului social al activităților investiționale și infrastructurii”, a comunicat ministra Mediului Iordanca-Rodica Iordanov.

În același timp, au fost încetate raporturile de serviciu ale lui Vitalie Valcov, care a atins vârsta de pensionare, în funcția de director general adjunct al Biroului Național de Statistică din data de 10 februarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: