Andrei Mardari / NewsMaker

2 au plecat, 5 au venit. Val de numiri și eliberări la Guvern

În cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova din 25 ianuarie au fost aprobate 5 numiri, 2 eliberări din funcții, o rechemare și o încetarea a raportului de serviciu în legătură cu pensionarea unui angajat de la Biroul Național de Statistică. 

Viorel Ursu, ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite Mexicane, prin cumul.

Viorel Garaz a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei, începând cu 8 februarie 2023.

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a menționat că „Garaz este un tânăr manager de calitate, vine cu o experiență bogată în domeniul administrării afacerilor, în promovarea exporturilor și diversificarea piețelor”.

„Din 2019 este director general al întreprinderii de stat Mileștii Mici, a fost responsabil de activitatea operațională a întreprinderii, inclusiv producție, vânzări și management financiar. (…) În 2018, Mileștii Mici a avut un profit simbolic de 1,7 mln lei. În 2019 profitul întreprinderii a atins 4,7 milioane, iar în 2021, acesta a constituit 6,6 milioane lei”, a comunicat Alaiba, pe Facebook.

Anterior, în calitate de expert la Oficiul Național al Viei și Vinului, Garaz a fost responsabil de promovarea țării și diversificarea piețelor de export a vinurilor moldovenești, a adăugat ministrul.

Alexandru Gasnaș a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății, din data de 30 ianuarie 2023.

„Este medic de profesie, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău. La momentul actual este șeful Departamentului de neurologie, boli interne de la Institutul de Medicină Urgentă”, a comunicat ministra Ala Nemerenco.

Totodată, a fost eliberat Petru Țurcan din funcția de secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne din data de 26 ianuarie, în baza cererii de demisie. „Țin să menționez că domnul Țurcan va continua să ne ajute și să ne acorde sprijinul deja de pe palierul internațional”, a declarat secretarul general de stat al MAI Serghei Diaconu.

„Înțeleg că specialiștii noștri sunt observați de organizațiile internaționale și ne bucurăm deja la nivel internațional pentru talentele din Republica Moldova. Ne pare rău să pierdem specialiști de calitate, dar ne bucurăm că vor lucra pe plan internațional pentru a ajuta Republica Moldova”, a comunicat premierul Natalia Gavrilița.

În locul lui Țurcanu a fost numit Andrei Cecoltan, acesta va activa din 27 ianuarie 2023. „Are formare în științe economice și a dreptului. Are experiență de peste 10 ani în diverse funcții în MAI”, a comunicat Diaconu.

La fel, a fost rechemat din funcția de reprezentant plenipotențiar al Republicii Moldova în Biroul pentru coordonarea combaterii criminalității organizate şi altor infracțiuni periculoase pe teritoriul statelor-membre ale CSI Evghenii Balîca.

A fost eliberat Gheorghe Cuciureanu din funcția de secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării, din 30 ianuarie în baza cererii de demisie.

Grigore Stratulat a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Mediului din data de 26 ianuarie. „Este economist de profesie, are experiență vastă în implementarea proiectelor de gestionare a deșeurilor și în evaluarea impactului social al activităților investiționale și infrastructurii”, a comunicat ministra Mediului Iordanca-Rodica Iordanov.

În același timp, au fost încetate raporturile de serviciu ale lui Vitalie Valcov, care a atins vârsta de pensionare, în funcția de director general adjunct al Biroului Național de Statistică din data de 10 februarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: