În răspunsul la solicitarea NewsMaker de a comenta declarația așa-numitelor autorități din stânga Nistrului, CEC a subliniat că sarcina sa este să organizeze alegerile în conformitate cu legea și să asigure condiții pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova să poată participa la vot, indiferent de locul unde se află. Reprezentanții CEC au amintit că, la alegerile din 20 octombrie, pentru locuitorii din regiunea transnistreană se vor deschide 30 de secții de votare în localități aflate sub controlul autorităților constituționale.
Reamintim că în regiunea transnistreană s-a propus organizarea unui referendum propriu „cu privire la atitudinea față de UE”. Tiraspolul a justificat aceasta prin „planurile autorităților moldovenești de a ignora poziția populației transnistrene pe această temă, deoarece Chișinăul nici măcar nu a încercat să propună deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Transnistriei”.
Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova a calificat această inițiativă drept „o manipulare organizată la indicația forțelor externe”. De asemenea, autoritățile au reamintit că toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul lor de reședință, sunt așteptați la alegerile prezidențiale și referendum, iar pentru alegătorii din regiunea transnistreană se vor deschide 30 de secții de votare în zona de securitate, în localități aflate sub controlul autorităților constituționale.
„Conform informațiilor deținute de către Comisia Electorală Centrală, la data de 2 octombrie 2024, în Registrul de Stat al Alegătorilor erau incluși 274.475 de cetățenii cu drept de vot, având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova. (…). Amintim că la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent, pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, autoritățile au organizat 30 de secții de votare. În contextul celor expuse, vom reitera că preocuparea instituției electorale este să organizeze aceste scrutine în conformitate cu prevederile legale și să asigure condiții pentru participarea la alegeri a tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de locul aflării lor.
La fel, CEC susține poziția expusă la acest subiect de către Biroul politici de reintegrare expusă în comunicatul de presă”, a transmis CEC pentru NewsMaker.
CEC și-a reiterat angajamentul de a organiza alegerile în strictă conformitate cu legislația în vigoare și de a asigura condiții pentru participarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de locul în care se află aceștia. Totodată, instituția susține poziția Biroului Politici de Reintegrare, care a explicat în detaliu de ce deschiderea secțiilor de votare în teritoriile necontrolate este imposibilă, invocând lipsa garanțiilor de securitate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!