30 de zile de arest la domiciliu pentru șefa interimară a Serviciului Vamal și un broker, reținuți pentru fapte de corupere
Full Article 2 minutes read

30 de zile de arest la domiciliu pentru șefa interimară a Serviciului Vamal și un broker, reținuți pentru fapte de corupere

Șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău și un broker vamal, care au fost reținuți în dimineața de 21 decembrie în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de corupere, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Informațiile au fost confirmate de către Procuratura Anticorupție.

Pe 23 decembrie a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile pentru doi învinuiți, și un termen de 20 zile pentru ceilalți doi învinuiți.

În perioada aflării acestora în arest preventiv, Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre, în valoare de peste 2 milioane de lei.

Pe 6 ianuarie, șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău și brokerul vamal au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile de judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Procurorul de caz a contestat decizia cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău, un șef din cadrul Biroului Vamal Chișinău, un inspector principal și un broker vamal au fost reținuți în dimineața de 21 decembrie în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de corupere. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit mijloace financiare de la agenți economici pentru a organiza diminuarea valorii pentru mărfurile introduse în Republica Moldova.

Potrivit actului de sesizare, din grupul de persoane, implicat în acte de corupere, fac parte atât funcționari ai Serviciului Vamal, cât și brokeri și agenți economici, iar sumele pretinse pentru acordarea diferitor facilități pentru unii agenți economici s-ar ridica până la 6 mii de euro.

În cadrul urmăririi penale și a măsurilor speciale de investigație, au fost constatate mai multe episoade în care valoarea mărfii introduse în vamă era diminuată cu până la 50 la sută, iar din taxele neachitate funcționarul vamal încasa un comision în mărime de 10-15%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: