36 de demnitari de rang înalt care au purtat panglica la 9 mai au fost citați de poliție – Ana Revenco
Full Article 3 minutes read

36 de demnitari de rang înalt care au purtat panglica la 9 mai au fost citați de poliție – Ana Revenco

În timpul evenimentelor dedicate „Zilei Victoriei”, 300 de persoane au fost surprinse de către polițiști încălcând legea și purtând panglica Sfântului Gheorghe. În 50% dintre cazuri, persoanele au fost deja identificate și amendate. O spune ministrul de Interne, Ana Revenco, potrivit căreia 36 de persoane care au sfidat legea sunt demnitari de stat, comunică IPN.

Ministrul de Interne a declarat că este dreptul fiecărui cetățean de a contesta în judecată amenda aplicată pentru încălcarea legii în ziua de 9 mai.

„Din cele peste 300 de persoane fixate, pe 50% din aceste cazuri au fost întocmite procese-verbale și au fost înmânate deja celor care și-au asumat responsabilitatea de a purta această panglică. Nu avem cifre câți oameni nu au fost de acord cu aceste procese-verbale, pentru că încă nu avem citații”, a spus Revenco la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Foști președinți de țară, parlamentari, consilieri și deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei au fost identificați de către polițiști încălcând legea privind interzicerea simbolurilor ce promovează agresiunea militară.

„36 de demnitari de rang înalt care au purtat panglica la 9 mai au fost citați, s-au prezentat, le-au fost întocmite procese-verbale. Nu știu dacă toți și-au onorat această obligațiune. Cei care vor să atace în judecată au tot dreptul. Trăim într-o țară unde democrația prinde rădăcini”, a mai declarat ministrul de Interne.

***

Potrivit legii, în Republica Moldova este interzisă expunerea la vedere, confecționarea, răspândirea sau deținerea în vederea promovării a simbolurilor care sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității. Este vorba despre panglica Sfântului Gheorghe și literele V și Z, folosite drept semne distinctive ale armatei ruse în timpul războiului din Ucraina.

Anterior oamenii legii precizau că amenda contravențională pentru cei care încalcă legea constituie pentru persoanele fizice: 4500 – 9000 MDL sau 30/60 de ore în folosul comunității, pentru persoanele cu funcție de răspundere: 9000 – 18000 MDL, iar pentru persoanele juridice: 18000 – 30000 MDL.

De menționat că pe 9 mai, deputații socialiști dar și foștii președinți ai Republicii Moldova, Igor Dodon și Vladimir Voronin, au ieșit la evenimentele organizate în capitală cu panglica Sf. Gheorghe prinsă la piept.

Amintim că pe 18 mai curent, Igor Dodon a anunțat că a fost amendat. Acesta a scris pe Facebook, că va contesta „acest abuz” în toate instanțele de judecată. Dodon consideră că, legea privind interzicerea simbolurilor agresiunii ruse în Ucraina „are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: