43% dintre moldoveni nu s-ar vaccina sub nici o formă. Ce mai relevă sondajul IMAS?
Full Article 2 minutes read

43% dintre moldoveni nu s-ar vaccina sub nici o formă. Ce mai relevă sondajul IMAS?

Aproape 90% dintre moldoveni consideră că coronavirusul le-a afectat grav viața, 72% sunt siguri că autoritățile nu fac față crizei sanitare, iar 76% consideră că virusul este destul de periculos. În același timp, aproape jumătate dintre moldoveni nu au încredere în vaccinurile existente și doar fiecare al cincilea moldovean este pregătit să fie vaccinat cât mai curând posibil. Acest lucru îl relevă rezultatele unui sondaj realizat de IMAS în martie 2021.

Fiind întrebați dacă autoritățile fac față crizei sanitare, 72% dintre respondenți au răspuns că cel mai probabil autoritățile nu fac față pandemiei sau deloc nu fac față pandemiei. 13% consideră că autoritățile se descurcă și doar 4% sunt siguri că autoritățile se descurcă bine.

De asemenea, 76% dintre respondenți sunt siguri că virusul este suficient de periculos sau foarte periculos. 9% dintre respondenți au spus că nu cred în existența virusului. Restul, 13%, deși cred în existența virusului, sunt convinși că acesta nu este atât de periculos sau deloc periculos.

Potrivit IMAS, dacă toți cetățenii Republicii Moldova ar avea acces la vaccinurile împotriva coronavirusului, atunci doar 21% dintre aceștia s-ar vaccina cât de repede ar fi posibil, 34% vor aștepta o perioada pentru a vedea care este eficiența vaccinului, iar 43% dintre respondenți nu s-ar vaccina sub nici o formă.

La întrebarea cu privire la gradul de încredere în anumite vaccinuri, respondenții au răspuns în felul următor. 42% nu au încredere în niciunul dintre vaccinurile existente, 31% au încredere în vaccinul Sputnik V fabricat în Rusia, 10% cred în vaccinurile produse în Occident (Pfizer, AstraZeneca), 9% au încredere în toate vaccinurile, iar 8% nu au decis.

Fiind întrebați despre introducerea unor măsuri antiepidemice mai dure, 44% dintre respondenți au răspuns că sunt de acord, iar 52% au răspuns că nu sunt de acord. 4% au răspuns că nu știu.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-23 martie 2021. La acesta au participat 1115 de respondenți din 90 de localități. Marja de eroare este de aproximativ 3%.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: