dse.md

62 de focare de vegetație în ultimele 24 de ore. Pompierii avertizează populația despre riscul producerii incendiilor

62 de focare de vegetație uscată au fost lichidate în ultimele 24 de ore, se anunță într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, astăzi, 23 ianuarie. Cele mai multe focare au fost înregistrate pe terenuri din centrul și sudul țării. În urma incendiilor nu au fost raportate victime.

Potrivit informațiilor înregistrate focarele de ardere au distrus circa 236 ha de vegetație. Pompierii au fost solicitați în raioanele Strășeni, Ungheni, Călărași, Telenești, Ialoveni, Anenii Noi, Orhei, Cahul, dar și Cantemir.

Astfel, în raionul Telenești salvatorii au intervenit în satul Budău, unde focul a afectat 20 ha de vegetație. Totodată se raportează despre faptul că în seara zilei de ieri, 22 ianuarie, flăcările au nimicit 40 ha în raionul Strășeni, 10 ha de iarbă uscată în orașul Codru, dar și 0,8 ha în localitatea Sângera.

În acest context, pompierii IGSU avertizează populația despre riscul producerii incendiilor de vegetație uscată pe arii extinse. Cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă resturile menajere și vegetație uscată în preajma spațiilor forestiere, dar și sectorul locativ. Se recomandă stingerea completă a rugurilor, dar și mangalurilor dacă oamenii se odihnesc la aer liber. În eventualele situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

De asemenea, în condiții de umiditate redusă și vânt puternic focarele se răspândesc cu repeziciune și pot provoca incendii de proporții și pagube materiale.

Amintim că meteorologii au emis cod galben de vânt pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea este valabilă începând cu seara zilei de ieri, 22 ianuarie și se va menține până astăzi, 23 ianuarie. 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: