9 iunie, zi de doliu național în legătură cu funeraliile interpretului Iurie Sadovnic
Full Article 2 minutes read

9 iunie, zi de doliu național în legătură cu funeraliile interpretului Iurie Sadovnic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de 9 iunie 2021, când vor avea loc funeraliile interpretului Iurie Sadovnic, este declarată zi de doliu național în toată țara. Acesta a decedat pe 7 iunie.

Doliul național este instituit în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale.

În conformitate cu decretul prezidențial, mâine în întreaga țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 va fi onorată memoria interpretului prin păstrarea unui moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 9 iunie 2021, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

***

Forțele de ordine au stabilt că bărbatul în vârstă de 69 ani s-a împușcat în cap. Potrivit soției sale, interpretul a rămas singur acasă. La întoarcere, aceasta i-a depistat corpul neînsuflețit. Medicul legist nu a depistat alte semne de moarte violentă.

Iurie Sadovnic a fost apreciat, de-a lungul anilor, cu titlul de Artist emerit al RSSM (1984), cu Medalia „Meritul Civic” (1993), cu medalia „Mihai Eminescu” (2000), cu titlul de Artist al Poporului al Republicii Moldova (2011) și Ordinul Republicii (2015).

***

Sinuciderea este o decizie ireversibilă! În cazul în care aveți astfel de gânduri sau aveți nevoie de ajutor – apelați la Linia Verde Prevenire Suicid.

Chat-ul anonim pe www.pentruviata md este diponibil LIVE între orele 20.00-22.00 în zilele de luni și joi. 

În restul zilelor, puteți expedia un mesaj la adresa de e-mail [email protected]. Mai multe detalii la nr de tel 060806623

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: