Imagine simbol

Solicitare către autorități: Moldova să recunoască Palestina și să găzduiască o ambasadă

Un grup de cetățeni a lansat o petiție adresată Parlamentului Republicii Moldova, prin care solicită recunoașterea oficială a statului Palestina și inițierea demersurilor pentru deschiderea unei ambasade palestiniene la Chișinău. Textul a fost prezentat în cadrul unei întruniri civice organizate pe 15 mai, în fața Legislativului.

Semnatarii cer adoptarea unei declarații parlamentare care să susțină încetarea focului în Fâșia Gaza, eliberarea ostaticilor, condamnarea blocării ajutorului umanitar și oprirea colonizării teritoriilor palestiniene — acțiuni considerate contrare dreptului internațional. Aceștia amintesc de poziția pro-Ucraina exprimată în contextul războiului declanșat de Rusia și fac apel la consecvență.

Semnatarii cer, de asemenea, recunoașterea oficială a Palestinei ca stat: „Faptul că, la moment, Republica Moldova recunoaște doar un stat – Israelul – și nu recunoaște Palestina ni se pare problematic: politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie echilibrată, iar recunoașterea oficială a unei singure părți nu este decât un act de părtinire”.

Totodată, semnatarii solicită autorităților să inițieze procedurile necesare pentru deschiderea unei ambasade a Palestinei la Chișinău.

Deocamdată, conducerea Parlamentului nu a oferit un comentariu oficial în legătură cu această inițiativă.

***

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent.

În mai 2024, ministrul de Externe Mihai Popșoi declara că, deși Moldova are un acord semnat cu autoritatea palestiniană încă din 1994, procesul de recunoaștere a fost blocat de lipsa unei decizii politice clare. „Când va exista consens politic, urmează să facem aceste demersuri. (…) Poziția noastră fermă este susținerea soluției celor două state și noi am fost mereu adepții soluționării pașnice a tuturor conflictelor și la reducerea impactului asupra civililor”, declara șeful diplomației.

Între timp, tot mai multe țări europene susțin oficial recunoașterea Palestinei. În 2024, Spania, Norvegia și Irlanda și-au declarat sprijinul în acest sens. Premierul Norvegiei spunea atunci că „nu poate exista soluția celor două state fără un stat palestinian”. Astfel, numărul statelor membre ONU care recunosc Palestina a ajuns la 142 din totalul de 193.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Antena 3 CNN

Există cetățeni moldoveni printre victimele atacurilor iraniene asupra Israelului? Precizările ambasadorului Roitman

Actualmente, nu există victime în rândul cetățenilor Republicii Moldova din Israel, în contextul atacurilor Iranului asupra statului evreiesc. Anunțul a fost făcut pe 14 iunie de ambasadorul țării noastre la Tel Aviv, Alexandr Roitman.

Ambasada este în contact permanent cu autoritățile israeliene, pentru moment victime sau răniți printre cetățenii moldoveni nu au fost înregistrate”, a transmis Alexandr Roitman pe Facebook.

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: