Magistrații Judecătoriei Buiucani au început astăzi audierile preliminare în dosarul Energocom, în care fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu în interesul unui grup criminal organizat.
Pe 18 octombrie, la tribunalul Buiucani a avut loc o audiere preliminară cu privire la dosarul Energocom. Potrivit procurorilor, în 2008, Dodon, în calitate de ministru al Economiei, a ajutat Energocom să cumpere energie electrică nu doar din Ucraina, ci și de la o companie din Ungaria. Ea a furnizat energie mai scumpă decât furnizorul ucrainean. Astfel, potrivit procurorilor, faptele lui Dodon au cauzat statului un prejudiciu în valoare de 123,9 milioane de lei.
În fața tribunalului, Dodon a fost întâmpinat de susținători care au scandat „Libertate”. După ce i-a salutat pe protestatari, fostul președinte a intrat în sala de judecată.
La ședința propriu-zisă, atât procurorul, cât și avocații au remarcat că nu au cerințe suplimentare. Ambele părți au remarcat că, având în vedere „rezonanța” cazului, ședința ar trebui desfășurată publică.
Judecătorii au fost de acord cu argumentele și au declarat că urmează să examineze cazul în fond. Judecătoarea Angela Catane a spus că vor audia mai întâi martorii acuzării, iar apoi apărarea.
Judecătorul i-a cerut de două ori martorului Serghei Tofilat să părăsească sala de judecată. Potrivit ei, lui Tofilat îi este interzis să se afle în sala de judecată, până când nu va depune mărturie.
Procurorul Pripa a citit rechizitoriul. Pe lângă ceea ce se știa deja despre caz, Pripa a spus că Dodon a acționat „în interesul lui Vladimir Plahotniuc”. El a mai menționat că ancheta a putut identifica unii dintre intermediarii acestei scheme.
Dodon a declarat că nu recunoaște vinovăția, iar acuzația „nu este clară” pentru el. La rândul său, procurorul a remarcat că are nevoie de mai mult timp pentru a pregăti răspunsurile.
Precizăm că ședințele anterioare de judecată în dosarul „Energocom”, stabilite pentru data de 26 septembrie și, ulterior pe 6 octombrie, au fost amânate în primul caz după ce unul dintre judecătorii care face parte din complet nu s-a prezentat la examinarea cauzei, invocând că se află într-o deplasare de serviciu, iar ulterior din cauza unei cereri depuse de avocații lui Dodon, care au solicitat timp suplimentar pentru a analiza rechizitoriul.
***
Potrivit procurorilor, în 2008, Dodon, fiind ministru al Economiei, a ajutat Energocom să cumpere energie electrică nu doar din Ucraina, ci și de la o companie norvegiană, care a furnizat energie mai scumpă decât furnizorul ucrainean. Astfel, potrivit procurorilor, faptele lui Dodon au cauzat statului un prejudiciu în valoare de 123,9 milioane de lei.
Acești bani au fost apoi virați în contul unei companii offshore. Procurorii cred că Dodon a acționat în interesul unei „bande criminale”. Fostul președinte neagă vinovăția. Potrivit acestuia, cazul se bazează pe documente falsificate.
Martorul în acest caz, notăm, este expertul în domeniul energiei Serghei Tofilat. Acesta a fost cel care a depus plângere la procuratură și a cerut deschiderea unui dosar penal împotriva lui Dodon. Anterior, Tofilat a declarat pentru NM că procurorii cercetează și finanțarea ilegală a partidului politic căruia i-au fost transferați banii din tranzacție. Încă nu se știe ce parte este implicată. Potrivit lui Tofilat, Dodon a acționat în interesele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
Fostul președinte al țării pledează nevinovat.