Și iată ce se poate spune despre această boală în țara noastră
Peste 325 milioane de persoane din întreaga lume sunt bolnave de hepatită virală, boală pe care OMS o atribuie maladiilor periculoase. În fiecare an, în lume decedează circa 1,4 milioane de oameni din cauza unei forme cronice a hepatitei. Altfel spus, două persoane în fiecare minut. În același timp, 9 din 10 persoane bolnave se adresează la medic atunci când boala a devenit cronică. În Moldova, 70% dintre cei contaminați nu știu că sunt bolnavi de hepatită cronică. Împreună cu câțiva medici hepatologi, NM prezintă, ce este hepatita, de unde apare această boală și ce forme ale hepatitei pot fi vindecate, dar cu care din ele oamenii sunt nevoiți să trăiască.
Ce este hepatita
Adela Țurcanu, medic hepatolog, ne-a comunicat că hepatita este o boală a ficatului provocată de o infecție virală. Există cinci tipuri principale ale virusului: A, B, C, D și E, dar cel mai răspândit tip al hepatitei este C. Hepatitele B, C și D pot fi cronice și acute, celelalte – A și E – pot fi tratate complet.
Istoria hepatitei poate fi încadrată în două cifre cheie: 10 și 22.
10
Prima ne întoarce la sfârșitul anilor 1980, când în revista „Science" a apărut un articol științific al profesorului Michael Houghton, în care acesta a descris natura virusului, dar și a indicat faptul că aproximativ 10% din toate procedurile de transfuzie a sângelui în SUA s-au soldat cu infectarea pacienților cu hepatită.
22
22 – anume atâția ani au trecut de când cercetătorii au stabilit că noul tip de hepatită există până în momentul în care a devenit clar, cum această boală poate fi transmisă de la o persoană la alta.
În anul 2020, Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, cercetători din SUA și din Canada, au devenit laureați ai Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină. Comitetul Nobel a decis că anume aceștia au avut o contribuție esențială în descoperirea și descrierea virusului hepatitei C. Datorită activității lor și a multor altor coautori și colegi de-ai lor, noi avem astăzi teste HCV (hepatitis C virus) de înaltă sensibilitate și sigure și medicamente eficiente, chiar dacă nu întotdeauna sunt accesibile pentru pacienți.
Hepatitele A și E
Aceste forme ale hepatitei pot fi tratate în totalitate, a menționat Adela Țurcanu. „Acestea se caracterizează printr-o formă ușoară a bolii și trecerea rapidă la faza de recuperare. Cei mai mulți bolnavi de aceste tipuri de hepatită se pot trata la domiciliu.
Tratamentul împotriva hepatitei A și E nu presupune administrarea unor medicamente complexe, dar se reduce la dietă și detoxifiere, susține hepatologul.
Potrivit OMS, hepatita A reprezintă aproximativ 0,5% din cazurile de deces provocate de hepatitele virale. Direcția principală a combaterii hepatitei A o constituie îmbunătățirea condițiilor sanitare. Astăzi, există vaccinuri eficiente împotriva hepatitei A, care se administrează pe larg și în tratamentul pacienților din Moldova.
În medie, tratarea completă în cazul hepatitei A și E apare după 2-4 săptămâni de la începutul tratamentului.
Cum te poți contamina
Adesea, aceste forme ale hepatitei sunt numite „boala mâinilor murdare". „Riscul de contaminare cu hepatita A și E apare în cazul în care oamenii trăiesc în condiții sanitare igienice precare, consumă apă potabilă necalitativă și nu respectă regulile de igienă", a precizat Adela Țurcanu.
OMS menționează că virusul se transmite prin alimente, apă, dar și prin contacte casnice: ștergare, jucării, lenjerie de pat, balustrade, veselă, mânerele ușilor. Pentru a evita contaminarea, pur și simplu trebuie respectată igiena personală și să se țină cont de calitatea apei și a produselor alimentare.
Care sunt simptomele în cazul contaminării
În cazul hepatitei A:stare de greață, slăbiciune, febră, frisoane, vomă, somnolență, ficat mărit, durere în regiunea ficatului. Dacă există câteva din aceste simptome, trebuie să te adresezi la medic pentru investigații.
În cazul hepatitei E, debutul bolii poate fi acut sau treptat. Bolnavii suferă de dereglări ale poftei de mâncare, slăbiciune, febră, dureri musculare, greutate în hipocondrul drept, adesea apare starea de greață și de vomă. Formele acute de heptatită E apar preponderent la femeile însărcinate.
Hepatitele B, C și D
“
Numărul pacienților care mor anual din cauza acestor tipuri de hepatită depășește mortalitatea provocată de HIV și malarie luate împreună. La fiecare 30 de secunde, în lume moare o persoană din cauza complicațiilor provocate de hepatitele B, C și D. Anual, sunt 1,4 milioane de victime.
Adela Țurcanu, medic hepatolog
Medicul susține că aceste forme ale hepatitei sunt periculoase prin faptul că pot să progreseze și să provoace ciroză sau cancer hepatic. Aceste complicații provoacă un nivel ridicat al mortalității, care este caracteristic și pentru Moldova. Pacienții se adresează la medic mult prea târziu, în stadiul în care au apărut deja complicațiile. „De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în Moldova, formele progresive ale hepatitei sunt depistate târziu și, respectiv, răspândirea lor nu poate fi luată sub control deplin. Chiar dacă în Moldova au fost aprobate și realizate câteva programe care au scopul de a lua sub control bolile cronice ale ficatului".
Cum te poți contamina
Medicul hepatolog a menționat că în raioanele țării, unde adesea sunt diagnosticate astfel de forme ale hepatitei, boala se transmite fie de la mamă la copil, în timpul nașterii, fie în rezultatul transmiterii în familie. La sugarii contaminați de la mame sau la copiii care s-au contaminat înainte de a atinge vârsta de cinci ani, foarte frecvent (în 75-90% din cazuri) se dezvoltă o infecție cronică care, cu timpul, provoacă ciroză ori cancer.
În același timp, Adela Țurcanu a menționat că în Moldova, se atestă un fenomen care nu este înțeles până la capăt nici chiar de specialiștii din străinătate.
În cele trei zone ale Moldovei aceste tipuri ale hepatitei sunt răspândite în mod diferit. La sud, cel mai adesea se depistează hepatitele B și D. În centru – hepatita C, iar hepatita B – cu mult mai rar decât la sud. La nord, cea mai răspândită este hepatita C și infecția HIV.
„La sud, hepatita se transmite cel mai adesea în interiorul familiei, la nord – prin sânge", a precizat Țurcanu.
Care sunt simptomele în cazul contaminării
Problema principală a acestor forme ale hepatitei este lipsa aproape totală a simptomelor la etapa incipientă.
Potrivit afirmațiilor lui Țurcanu, practic la 90% din pacienții cu hepatitele B, C și D, boala decurge preponderent asimptomatic, iar simptomele, chiar dacă și există, sunt neînsemnate: slăbiciune generală, insomnie și disconfort în partea dreaptă a abdomenului.
Hepatita este o boală în cazul căreia nu întotdeauna reușești să înțelegi, când și unde te-ai contaminat. De aceea specialiștii au stabilit câteva grupuri de risc. Din acestea fac parte persoanele care au nevoie în primul rând de investigații pentru depistarea hepatitei.
Sunt persoanele la care cele mai apropiate rude au suferit de boli hepatice, cele care au fost supuse transfuziei de sânge, de componente separate ale sângelui ori de plasmă, în special până în anul 1992 (până atunci, nu a existat imunizarea în masă împotriva hepatitei B). În grupul de risc mai intră femeile care planifică o sarcină, cei care au fost supuși transplantului de organe, cei care intenționează să devină donatori de organe, cei care s-au aflat în închisoare, copiii înfiați, cei care au suportat mai multe intervenții chirurgicale și consumatorii de droguri injectabile.
Care este tratamentul
„Eficiența tratamentului depinde de faptul, cât de repede pacientul va depista că este bolnav de hepatita B, C sau D. La orice bănuială, oricât de mică ar fi aceasta, trebuie să te adresezi la medic. Dacă hepatita C este depistată la timp, poate fi tratată în 8-12-24 de săptămâni. Astăzi, hepatita C poate fi tratată 100%", a spus Țurcanu.
“
E mai rău în privința hepatitei B și D. În acest caz, tratamentul durează mai mult. „Noi tratăm pacientul pentru a stopa evoluția maladiei. Nu putem afirma că suntem capabili să tratăm complet aceste tipuri. Hepatita B poate doar să fie monitorizată. Dar am obținut rezultate bune: riscul complicațiilor poate fi redus considerabil.
Adela Țurcanu, medic hepatolog
Cea mai bună metodă de a trata hepatitele B și D o constituie prevenirea, imunizarea care este deja accesibilă și în Moldova.
„În cazul în care ai fost deja vaccinat, ar fi bine să verifici încă o dată dacă după aceasta s-a format imunitate. Acțiunea vaccinului ar putea dura 10-15 ani. Dacă în analize nu există anticorpi, e mai bine să te imunizezi încă o dată", a specificat Adela Țurcanu.
Galina Chiriacov, șefa secției terapie intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă", a comunicat pentru NM că în Moldova este accesibil vaccinul împotriva hepatitelor B și D, dar societatea este sceptică față de acesta, la fel ca și față de toate vaccinurile.
„Noi avem vaccin împotriva acestor tipuri ale hepatitei, acesta este administrat oamenilor din toată lumea civilizată. În unele țări, datorită vaccinului, s-a reușit chiar să fie eradicate hepatitele B și D. Însă la noi, din cauza unor prejudecăți, oamenii nu se vaccinează. Uneori chiar mi-i rușine din această cauză", a menționat medicul.
De ce nu se vorbește despre îmbolnăvirea de hepatită
Dacă ai fost diagnosticat cu hepatită, nu ar trebui să-ți fie jenă și frică să vorbești despre aceasta cu cei apropiați. Poate că, vorbind imediat despre aceasta, îi vei proteja și îi vei împiedica să se contamineze.
“
Este foarte important ca persoanele cu hepatită să nu se jeneze și să nu ascundă boala de cei apropiați. Mulți își fac griji că ar putea să apară anumite probleme dacă despre boală se va afla la serviciu. Se tem că cei apropiați și colegii le vor întoarce spatele. Nu e chiar așa, oricine se poate îmbolnăvi de hepatită.
Adela Țurcanu, medic hepatolog
Psihologul Daniela Dabija a menționat că pentru a accepta diagnosticul și pentru a avea o atitudine normală față de acesta, e nevoie de susținerea celor dragi și de ajutorul specialiștilor. Potrivit afirmațiilor sale, mai întâi trebuie să fii sigur de diagnosticul tău, fără a trage concluzii pripite despre boală, pentru că acestea ar putea agrava evoluția bolii sau ar putea provoca simptome suplimentare.
Un rol important în acest caz îl are susținerea din partea familiei. „Acuzațiile sau izolarea pot doar să dezvolte sentimentul de vinovăție sau alte bariere psihologice pentru persoana bolnavă. Este important să nu fie acuzată și să nu se ajungă la extreme: nici să nu vă „aprofundați" prea mult în starea pacientului, dar nici să nu-l protejați în mod excesiv", sugerează psihologul.
Potrivit afirmațiilor Adelei Țurcanu, până în prezent, bântuie numeroase stereotipuri despre hepatită. De exemplu, că aceasta este o maladie fatală care se transmite doar prin contacte sexuale haotice sau prin consum de droguri. Dar nu e așa. Astăzi, fiecare dintre noi se poate contamina de virusurile hepatitei, a subliniat încă o dată medicul.
„Da, transmiterea hepatitei pe cale sexuală este una dintre căile de contaminare, dar nu trebuie să credem că această boală se răspândește în special prin contact sexual. Specialiștii au constatat că în țările dezvoltate, hepatita se transmite mai des pe cale sexuală, iar în cele în curs de dezvoltare – mai rar, așa cum se întâmplă la noi", a spus Țurcanu.
Medicul hepatolog Galina Chiriacov a explicat pentru NM, de ce astăzi, hepatita nu trebuie să fie percepută ca o boală caracteristică unor anumite grupuri sociale.
“
Timpurile în care SIDA era considerată o boală a prostituatelor și a narcomanilor și credeam că nu, aceasta nu ne vizează, au trecut demult. În ultimii 20 de ani, starea de lucruri s-a schimbat radical. Înainte, când hepatita C abia a început să fie depistată, aceasta era atribuită în special consumatorilor de droguri. Astăzi, este imposibil să atribui vreun tip de hepatită unui anumit grup social. Noi toți suntem supuși riscului de a ne contamina.
Galina Chiriacov, medic hepatolog
*** Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din anul 2016 până în anul 2019, peste 15,5 mii de persoane din Moldova s-au tratat de hepatita B, C și D, alte 2100 continuă tratamentul. În anul 2019, în Moldova s-au înregistrat 2957 de cazuri noi de hepatite virale, din care 1937 (65,5%) – hepatite B, C și D. În prima jumătate a anului 2020, în țara noastră s-au înregistrat 18 cazuri de hepatita C și 214 cazuri de hepatită cronică B.