„A fost comisă o eroare de drept”. ANI cere sancționarea disciplinară a patru judecători
Full Article 3 minutes read

„A fost comisă o eroare de drept”. ANI cere sancționarea disciplinară a patru judecători

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) despre unele abateri de la lege admise de către patru judecători. Este vorba despre un judecător de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și alți trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău, se arată într-un comunicat de presă publicat pe 16 septembrie.

Potrivit sesizării, judecătorii vizați au respins contestația ANI împotriva ordonanțelor a doi procurori, care au refuzat să inițieze o cauză penală pe aspectul îmbogățirii ilicite pe numele fostului  șef – adjunct al Secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru al Direcției de Poliție Chișinău a Inspectoratului General de Poliție al MAI.  

În august 2020, ANI a constatat avere nejustificată în mărime de 2,6 milioane de lei pe numele subiectului și bănuiala rezonabilă de îmbogățire ilicită.  Inspectorul de integritate a sesizat Procuratura pe faptul de îmbogățire ilicită, iar ANI a înaintat acțiunea civilă în vederea confiscării averii nejustificate. Ulterior, procurorii au refuzat, prin emiterea unor ordonanțe,  inițierea unei cauze penale pe aspectul îmbogățirii ilicite, însă, ANI a insistat și a contestat în instanța de judecată deciziile celor doi procurori.

Pe 16 iulie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a respins plângerea ANI împotriva ordonanțelor de refuz. Ulterior, în data de 13 august 2021, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins recursul ANI și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Motivul refuzurilor invocate de judecători se referă la faptul că – ”ANI nu are dreptul de a contesta actele emise de organele de urmărire penale”. Mai exact, judecătorii, fără a examina argumentele prezentate de ANI, s-au limitat să se expună doar pe aspecte de procedură.

„În acest mod, a fost comisă o eroare de drept de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana și de completul de judecători ai Curții de Apel Chișinău, atribuind Autorității competența de constatare a infracțiunii, prin prisma Codului de procedură penală, modificat prin Legea nr.244/2020 pentru modificarea unor acte normative”, argumentează ANI și amintește că, în decembrie 2020, Curtea Constituțională a suspendat modificările și completările introduse în Cod prin legea respectivă și, prin urmare, acestea nu produc efecte juridice și nu trebuiau considerate de către magistrați.

ANI își exprimă regretul vizavi de acțiunile intreprinse de cei patru judecători și solicită Consiliului Superior al Magistraturii să examineze faptele descrise în vederea aplicării răspunderii disciplinare pe numele acestora: „Considerăm că cei patru judecători, în mod intenționat, au făcut trimiteri la prevederi suspendate și au atribuit Autorității un rol eronat”.

Autoritatea mai comunică că, potrivit agendei Curții Constituționale, asupra constituționalității Legii nr. 244/2020 (suspendate), Înalta Curte urmează să se pronunțe la 21.09.2021 (sesizarea nr. 209a/2020).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: