Igor Cecan/NM

„A fost comisă o eroare de drept”. ANI cere sancționarea disciplinară a patru judecători

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) despre unele abateri de la lege admise de către patru judecători. Este vorba despre un judecător de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și alți trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău, se arată într-un comunicat de presă publicat pe 16 septembrie.

Potrivit sesizării, judecătorii vizați au respins contestația ANI împotriva ordonanțelor a doi procurori, care au refuzat să inițieze o cauză penală pe aspectul îmbogățirii ilicite pe numele fostului  șef – adjunct al Secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru al Direcției de Poliție Chișinău a Inspectoratului General de Poliție al MAI.  

În august 2020, ANI a constatat avere nejustificată în mărime de 2,6 milioane de lei pe numele subiectului și bănuiala rezonabilă de îmbogățire ilicită.  Inspectorul de integritate a sesizat Procuratura pe faptul de îmbogățire ilicită, iar ANI a înaintat acțiunea civilă în vederea confiscării averii nejustificate. Ulterior, procurorii au refuzat, prin emiterea unor ordonanțe,  inițierea unei cauze penale pe aspectul îmbogățirii ilicite, însă, ANI a insistat și a contestat în instanța de judecată deciziile celor doi procurori.

Pe 16 iulie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a respins plângerea ANI împotriva ordonanțelor de refuz. Ulterior, în data de 13 august 2021, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins recursul ANI și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Motivul refuzurilor invocate de judecători se referă la faptul că – ”ANI nu are dreptul de a contesta actele emise de organele de urmărire penale”. Mai exact, judecătorii, fără a examina argumentele prezentate de ANI, s-au limitat să se expună doar pe aspecte de procedură.

„În acest mod, a fost comisă o eroare de drept de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana și de completul de judecători ai Curții de Apel Chișinău, atribuind Autorității competența de constatare a infracțiunii, prin prisma Codului de procedură penală, modificat prin Legea nr.244/2020 pentru modificarea unor acte normative”, argumentează ANI și amintește că, în decembrie 2020, Curtea Constituțională a suspendat modificările și completările introduse în Cod prin legea respectivă și, prin urmare, acestea nu produc efecte juridice și nu trebuiau considerate de către magistrați.

ANI își exprimă regretul vizavi de acțiunile intreprinse de cei patru judecători și solicită Consiliului Superior al Magistraturii să examineze faptele descrise în vederea aplicării răspunderii disciplinare pe numele acestora: „Considerăm că cei patru judecători, în mod intenționat, au făcut trimiteri la prevederi suspendate și au atribuit Autorității un rol eronat”.

Autoritatea mai comunică că, potrivit agendei Curții Constituționale, asupra constituționalității Legii nr. 244/2020 (suspendate), Înalta Curte urmează să se pronunțe la 21.09.2021 (sesizarea nr. 209a/2020).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE propune crearea „Alianței Moldova Europeană” și răspunde acuzațiilor lui Gligor

Partidul Social Democrat European (PSDE) propune formarea unei noi alianțe politice, „Alianța Moldova Europeană”, despre care afirmă că va pune „Moldova pe primul loc” și va reprezenta „o alternativă pro-europeană veritabilă”. Într-un comunicat de presă, PSDE a răspuns la acuzațiile lui Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și a criticat Blocul „Împreună”, acuzându-l că ar fi „un instrument creat și controlat de PAS”, menit să „fragmenteze votul pro-european” și „să blocheze apariția unei opoziții reale”.

„Sub pretextul „integrității” și „reformismului”, acest bloc joacă de fapt un rol de anexă electorală, cu misiunea de a atrage voturile celor peste 30% de alegători pro-europeni care s-au dezamăgit de guvernarea PAS. Este o tactică cinică, dar clasică: creezi o copie de rezervă, sabotezi orice altă alternativă și apoi promovezi ideea votului „util”, în care PAS devine singura opțiune acceptabilă. Acesta nu este pluralism politic – este manipulare. Nu este unirea forțelor pro-europene – este dezbinare strategică, în folosul exclusiv al PAS”, se arată în comunicatul PSDE.

Formațiunea susține că Blocul „Împreună” a fost conceput ca „o fațadă”, unde ar fi acceptate doar partidele obediente, în timp ce cele care vin cu inițiative sunt „discreditate”.

„PSDE, CUB, LOC – toți au fost atacați sau respinși tocmai pentru că refuză să fie controlați”, afirmă reprezentanții partidului.

Partidul a răspuns declarațiilor liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care a menționat PSDE într-o postare, în care s-a referit la faptul că liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean ar fi promovat în Blocul „Împreună” formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Noi, PSDE, nu suntem interesați să participăm la acest teatru politic. Nu căutăm aprobarea PAS și nici nu acceptăm să fim catalogați pe criterii politice inventate în birourile lor de PR. Respingem categoric campaniile de stigmatizare lansate împotriva noastră și a altor partide care nu se supun dictatului PAS. Cei care se pretind “gardieni ai moralei” nu fac altceva decât să repete același tipar: excludere, discreditare, control”, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Blocului „Împreună” referitor la declarațiile PSDE. Vom reveni ulterior cu poziția acestora.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.

Aceștia au acuzat PAS că ar ademeni oameni din bloc pe listele lor electorale. În cadrul podcastului Gonța Media, Alexandru Bujorean a declarat că PAS ar fi propus blocului Împreună trei mandate de deputat pentru cele patru partide din bloc. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a declarat pentru NM că PAS „este în discuții cu partidele proeuropene”.

„Ne dorim o listă cât mai reprezentativă și unitatea forțelor europene. Le mulțumim celor care se alătură acestui efort de menținere a Moldovei pe calea cea dreaptă în alegerile din toamnă”, a declarat Adriana Vlas, reprezentanta PAS.

Plecarea LOC din Blocul politic „Împreună” a generat un val de acuzații și replici între liderii politici implicați. Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, susține că retragerea formațiunii conduse de Alexandru Bujorean ar fi fost provocată de refuzul celorlalte partide de a accepta în alianță formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„La ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist și acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor din Blocul Împreună”, a menționat Gligor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: