Dronele rusești care au căzut pe teritoriul României au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană şi nu au vizat teritoriul României. Declarația a fost făcută de ministerul român al Apărării, Angel Tîlvăr, în Parlament, scrie Digi24. Potrivit sursei citate, raportul privind incidentele cu dronele căzute în Deltă a fost finalizat şi înaintat Parchetului General român.
Tîlvăr a spus că informațiile din dosar „duc la concluzia că dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacuri asupra portului Izmail şi au intrat într-o evoluție necontrolabilă în vecinătatea țintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală a spațiului aerian național şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.
„Nu am sesizat intenții în niciuna din aceste situații. Teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a adăugat el.
Mai mult, ministrul român a spus că dronele nu au putut fi observate de sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie „din motive obiective”, legate de înălțimea mică la care aparatele zburau, de mișcarea lor necontrolată şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei. „Limitările acestea sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a menționat Tîlvăr.
El a mai amintit că impactul dronelor a fost fără explozie, dronele neavând echipamente de luptă active. De asemenea, a spus că în aceste cazuri nu au existat pagube materiale sau victime.
***
Reamintim că cel puțin trei drone lansate de ruși, în războiul declanșat Ucrainei, au căzut în România, la Plauru și Nufăru. În România s-a decis adoptarea unor măsuri de protecție pentru populația din zonele învecinate localităților ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert privind riscul căderii unor „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!