În Republica Moldova au fost lansate pe 19 iunie lucrările de construcție ale apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași. La ceremonia de lansare a participat, între alții, președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că țara noastră dispune de puține resurse de apă și că, actualmente, doar 65% din localități au acces la rețeaua de apă potabilă. Totodată, ea a menționat că Republica Moldova trebuie să continue să aibă relații bune cu vecinii săi, România și Ucraina, pentru că la un moment dat s-ar putea să fie nevoie „să aducă apă” din aceste state.
În cadrul evenimentului de lansare, președinta Maia Sandu a subliniat importanța menținerii unor relații bune cu țările democratice, în special cele membre ale UE, în contextul în care majoritatea sumei alocate pentru construcția apeductului este un grant acordat de Germania.
„Aici vedeți unul dintre foarte, foarte multe exemple ce înseamnă Uniunea Europeană, ce înseamnă parteneriatele noastre și cum țări ca Germania, Franța și multe altele ne ajută ne ajută să rezolvăm probleme concrete ale cetățenilor, ca să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor. Pe de altă parte vedem, cum țări cu regimuri autoritare distrug infrastructura și cum ucid oameni. Și aici ar trebui să ne facem concluziile unde vrem să fim: unde vrem să fim, cu cine vrem să prietenim și în ce familie vrem să fim de acum încolo”, a declarat șefa statului.
Aceasta a menționat că aprovizionarea cu apă este o problemă „complexă și acută” pentru țara noastră. Ea a precizat că doar circa 65% dintre localități sunt conectate la rețeaua de apă potabilă, iar scopul Guvernului este să ducă această rată la 100% până în 2030.
„Republica Moldova are puține resurse de apă: avem doar două râuri transfrontaliere. (…) Debitul râurilor noastre s-a micșorat 20% în ultimii 30 de ani, pentru că nu s-au făcut suficiente eforturi ca să împădurim localitățile noastre și suprafețele, așa încât să putem să reținem cât mai multă apă în sol. Am pornit să lucrăm pe toate aceste dimensiuni, dar avem încă foarte mult de lucru și depinde de fiecare dintre noi care este importanța resurselor de apă. (…) Trebuie să avem în continuare relații prietenoase, foarte bune cu vecinii noștri, Ucraina și România. Pentru că, așa cum spuneam avem două râuri transfrontaliere, și dincolo de asta, la un moment, s-ar putea să avem nevoie să aducem apă de la vecinii noștri”, a adăugat Maia Sandu.
Precizăm că apeductul va avea, în primă fază, o lungime de circa 53 de km și va asigura cu apă potabilă peste 35 de mii de locuitori ai municipiului Strășeni și ai orașului Călărași. În a doua fază, vor fi alocate investiții suplimentare pentru construcția infrastructurii de furnizare a apei în localitățile Tuzara, Sireți, Bucovăț și Sipoteni.
Lucrările de construcție sunt planificate pentru următorii doi ani și vor costa 45 de milioane de euro. 40 de milioane de euro reprezintă un grant oferit de Guvernul Germaniei, iar 5 milioane de euro au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova.