A treia Mitropolie în Moldova – cea a Ucrainei? Cine este Filaret Pancu și cum au reacționat Mitropolia Basarabiei și cea a Moldovei
Full Article 3 minutes read

A treia Mitropolie în Moldova – cea a Ucrainei? Cine este Filaret Pancu și cum au reacționat Mitropolia Basarabiei și cea a Moldovei

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Kiev a creat în Moldova un nou exarhat. Filaret Pancu a fost hirotonit mitropolit de către Filaret Denisenko, care în 1992 s-a autoproclamat Patriarh al Kievului, dar nu este recunoscut de Biserica Ortodoxă a Ucrainei sau de alte biserici ortodoxe. Fratele lui Filaret Pancu, Aviv Pancu, a devenit episcop de Ocnița și Florești . NM explică ce s-a întâmplat și cum au reacționat Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei.

Ce este Sinodul Bisericii  Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Kiev și cine (nu) îl recunoaște

Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kiev este o Biserică Ortodoxă autoproclamată de pe teritoriul Ucrainei. A fost creată în 1992 de fostul mitropolit al UOC al Patriarhiei Moscovei Filaret Denisenko. A părăsit Biserica Ortodoxă a Ucrainei din cauza unor disensiuni și s-a proclamat Patriarh al Kievului.

Din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Filaret este excomunicat; nici bisericile ortodoxe universal recunoscute nu-i recunosc canonicitatea. Din punctul de vedere al unor biserici ortodoxe, el poartă titlul de episcop fără amvon.

Există două biserici ortodoxe mari recunoscute în Ucraina – Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) și Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU). UOC se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC). În mai 2022, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, UOC-MP și-a declarat independența. Consiliul a făcut modificările de rigoare în regulamentulbisericii. Dar nu a anunțat autocefalie.

OCU a fost creată în 2018. Aceasta este o biserică independentă a Ucrainei. Patriarhia Constantinopolului a aprobat statutul autocefal al OCU în 2019, ceea ce a provocat un conflict între patriarhul Moscovei și cel al Constantinopolului.

În 2018, UOC-KP a aderat la OCU, iar Ministerul Culturii al Ucrainei a anulat comenzile de înregistrare a UOC-KP. Legal, această biserică nu există pe teritoriul Ucrainei. Filaret nu a fost de acord cu această decizie și continuă să se autointituleze Patriarhul Kievului.

Cum a reacționat Moldova la crearea exarhatului

În Moldova există două biserici ortodoxe mari: Biserica Ortodoxă Moldovenească, aflată sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse, și Mitropolia Basarabiei, aflată sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Române. Acestea își contestă reciproc canonicitatea, iar Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată în Moldova în 2002, abia după decizia CEDO.

Serviciul de presă al Mitropoliei Basarabiei a declarat pentru NM că știe despre crearea unei noi mitropolii în Moldova și vor avea o reacție detaliată ulterior. Reprezentanții serviciului de presă au subliniat însă că nici Filaret Pancu, nici Aviv Pancu nu sunt episcopi canonici. „Nu fac parte din Mitropolia Moldovei, nici din cea a Basarabiei, nici din Biserica Ortodoxă Rusă”, a spus serviciul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Secretarul eparhiei Edineţ a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (Rîşcani şi Ocniţa, care noul episcop al UOC-KP pretinde că îi aparțin, fac parte din eparhia Edineţului),protoiereul Adrian Cotelea l-a numit eretic pe Filaret. El a dat asigurări că toate parohiile ale eparhiei Edineț rămân în cadrul Bisericii Ortodoxe Moldovenești. „Ei pot crea un exarhat pe teritoriul Moldovei, dar Filaret este un patriarh nerecunoscut de nimeni. Astfel de creaturi sunt echivalente cu secte”, a conchis protoiereul.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: