PAS

„Aberante și isterice”. Radu Marian acuză interese politice în declarațiile lui Sergiu Tofilat

Deputatul Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a calificat drept „aberante și isterice” declarațiile lui Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, care a avertizat asupra unui posibil risc ca Moldovagaz să nu poată achiziționa gaze din cauza lipsei unei conduceri complete.

Marian a respins categoric acuzațiile aduse de Tofilat, susținând că afirmațiile acestuia despre imposibilitatea achizițiilor sunt false. „Moldovagaz, sub conducere interimară, a achiziționat deja gaze naturale în valoare de 17,04 milioane de euro pe 14 noiembrie. Deci, care este urgența?”, a declarat deputatul.

În ceea ce privește inițiativa legislativă propusă de Tofilat privind desemnarea administratorilor temporari la întreprinderile energetice, Marian a explicat că un astfel de proiect ar trebui inițiat de Ministerul Energiei și supus unui proces transparent de consultare publică, nu adoptat pe fondul presiunilor publice. „Dacă este urgentă și necesară, o astfel de inițiativă poate fi aprobată de Guvern în doar două săptămâni, nu în șase luni, așa cum afirmă fals Tofilat”, a adăugat deputatul.

Radu Marian a sugerat că ieșirile publice ale lui Sergiu Tofilat ar putea fi motivate politic, având în vedere funcția acestuia de vicepreședinte al unui partid și apropierea alegerilor parlamentare. „Domnul Tofilat pare să folosească această situație pentru PR politic. Este inacceptabil ca cineva care ar trebui să reprezinte interesele statului în relația cu Gazprom să slăbească poziția Republicii Moldova prin acuzații nefondate”, a punctat Marian.

Sergiu Tofilat a afirmat recent, printr-o postare pe rețelele sociale, că Moldovagaz, fără o conducere completă, nu ar putea aproba tranzacții majore, ceea ce ar putea afecta achizițiile de gaze naturale. Potrivit lui Tofilat, Consiliul de Administrație al companiei nu este funcțional, iar atribuțiile administratorului interimar sunt limitate. În acest sens, el a cerut public lui Radu Marian să înregistreze un proiect de lege care să permită desemnarea administratorilor temporari pentru întreprinderile energetice.

În replică, deputatul Marian a subliniat că asemenea modificări legislative trebuie să fie bine fundamentate și să respecte procedurile de consultare publică. Totodată, el a criticat poziția lui Tofilat pentru că ar amplifica artificial criza, în detrimentul soluționării efective a problemelor din sectorul energetic.

***

Consiliul de Administrație al Moldovagaz este organul executiv colegial, format din 9 membri numiți la propunerea principalilor acționari, pe un termen de 3 ani.

Pe 19 septembrie 2024, Ministerul Energiei a înaintat patru candidaturi pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație al Moldovgaz, inclusiv cea de conducere. Pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație a fost propus Dorin Junghietu. Și numele lui Vadim Ceban figurează în lista candidaturilor propuse – în calitate de vicepreședinte. Detalii AICI.

În octombrie 2024, membrul Consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, declara că „deja de 3 săptămâni Moldovagaz a rămas fără conducere, deoarece partea rusă blochează numirea”. „Pe 25 septembrie a avut loc ședința Consiliului de Observatori, unde trebuia să alegem noua componență a administrației, inclusiv Președintele. Am expediat buletinele de vot, dar nu cunoaștem cum a votat partea rusă. Pe 30 septembrie le-am solicitat procesul verbal al ședinței, pe care trebuiau să-l prezinte în 5 zile. Nici până azi nu avem răspuns. Astfel, reprezentanții Gazprom deja au încălcat regulamentul Consiliului de Observatori”, a comunicat Tofilat pe o rețea de socializare.

Pe 20 noiembrie, ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că a fost invitat de reprezentanții concernului rus Gazprom la discuții, la Sankt-Petersburg. Subiectul prioritar al discuțiilor, a comunicat Parlicov, va fi furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Ministrul a mai declarat că, la Sankt-Petersburg, se va discuta și despre aprobarea noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz. Detalii AICI. Vizita la Sankt-Petersburg a delegației Republicii Moldova este programată pentru data de 25 noiembrie. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Documentarul „Green Light”, de Pavel Cuzuioc din Moldova, în selecția prestigiosului Festival de Film din Locarno, Elveția

Documentarul GREEN LIGHT, în regia lui Pavel Cuzuioc, a fost inclus în selecția oficială a celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Locarno (6-16 august 2025). Proiecțiile vor avea loc pe 13 și 14 august. Programul e disponibil aici. Filmul face parte din secțiunea competitivă Un Semaine de la Critique, alături de alte 6 producții documentare.



GREEN LIGHT îl urmărește pe doctorul Johann Spittler, un neuropsihiatru din Germania care, de peste două decenii, evaluează capacitatea de decizie a persoanelor cu boli terminale, tulburări psihice sau suferințe combinate care solicită sinuciderea asistată.

A dat undă verde pentru peste 700 de pacienți și a asistat personal peste un sfert dintre ei în actul sinuciderii. Spittler este unul dintre foarte puținii medici care activează în acest tip de practică, care aduc în atenția publică modul în care bolile fizice și suferințele psihice se întrepătrund și adesea coexistă, punând sub semnul întrebării limitele libertății individuale. Filmul deschide astfel o perspectivă directă și expresivă asupra realității profesionale, tăcută dar tulburătoare, a unui om a cărui practică se desfășoară într-un domeniu plin de controverse și incertitudini.

„Documentarul GREEN LIGHT a pornit dintr-o curiozitate reală față de imensa responsabilitate a doctorului Spittler. Cum poate cineva, cu seninătate și convingere, să evalueze solicitanții la asistență la suicid și să îi însoțească în apropierea morții? Ce îl determină pe acest medic discret să își asume aceste presiuni subtile, morale și profesionale? Filmul relevă solitudinea lui, caracterul direct al discuțiilor finale și incertitudinea celor nehotărâți. Este o reflecție despre cum poți fi un martor stoic în fața necunoscutului”, a declarat Pavel Cuzuioc, regizorul filmului.

În Germania, sinuciderea asistată este permisă prin lege, ca expresie a libertății individuale. Adulții pot solicita sprijin pentru a-și încheia viața, indiferent dacă sunt bolnavi sau nu, cu condiția ca decizia să fie luată în mod liber, conștient și informat. Procedurile sunt reglementate strict pentru a preveni abuzurile.

Festivalului de Film de la Locarno este un prestigios festival internațional fondat în 1946, desfășurat anual în Locarno, Elveția. Festivalul pune accentul pe cinema de autor și descoperirea de noi talente. Semaine de la Critique este o secțiune dedicată filmelor selectate de critici de cinema, care oferă o platformă importantă producțiilor inovatoare și documentarelor cu impact artistic și social.

Pavel Cuzuioc, născut la Chișinău, este cineast în Moldova, România și Austria, apreciat pentru documentarele sale intime care explorează comunități neglijate și subiecte emoționante. Printre filmele sale se numără scurtmetrajul „Raisa”, „Doina Groparilor” (HBO Europe), „Secondo Me”, „Așteptați răspunsul operatorului”, „Cosmosapiens” și „Green Light”. A studiat dreptul la București și regia de film la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena. Lucrările sale au fost proiectate la festivaluri internaționale importante, inclusiv Locarno, IDFA, Hot Docs, Clermont-Ferrand și Sheffield Doc/Fest.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: