Tragedia războiului din Ucraina are mai multe aspecte. Una dintre aceste fațete este tragedia copiilor ucraineni, pe care Rusia i-a evacuat forțat din teritoriile ocupate. Și această tragedie nu afectează doar copiii ucraineni. NM vă relatează povestea unui băiat din Moldova, care din cauza războiului a ajuns în Crimeea ocupată.
Tragedia copiilor ucraineni
Liderii ruși sunt căutați pentru suspiciunea de crime împotriva copiilor. Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru președintele Vladimir Putin și avocata pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt suspectați de deportare ilegală și transfer ilegal de copii din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia.
Conform articolelor 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, deportarea ilegală și transferul populației protejate sunt echivalente cu crime de război, pentru care pot fi trași la răspundere persoane precum președintele rus și reprezentanta pentru drepturile copilului. Aceste crime de război se bazează pe dreptul umanitar internațional, inclusiv pe dispozițiile Convențiilor de la Geneva din 1949 și protocoalelor adiționale, la care Federația Rusă este parte. A patra Convenție de la Geneva interzice transferul forțat al „persoanelor protejate” pe teritoriul ocupat sau dincolo de acesta. Copiii devin „persoane protejate” de îndată ce ajung în mâinile părții beligerante inamice.
Părțile beligerante au dreptul de a evacua persoanele protejate atunci când „siguranța populației sau motive militare imperioase” o cer. Transferul fără acest motiv este ilegal. În plus, dreptul umanitar internațional impune autorităților de ocupație obligații în timpul evacuării. Membrii familiilor nu trebuie să fie separați, familiile au dreptul de a comunica între ele, iar copiii trebuie să fie tratați cu o atenție specială: reunirea lor cu familiile/repatrierea trebuie să fie prioritare pentru părțile conflictului.
În cazul Ucrainei, în multe cazuri documentate, copiii sunt transportați pe teritoriul Rusiei. Astfel, copiii ucraineni sunt separați de familii, prieteni și rude, deoarece nu toți orfanii „evacuați” sunt cu adevărat orfani. Mulți dintre ei au bunici, unchi și mătuși care sunt gata să-i primească în familie și să le ofere o viață normală acasă. Există și cazuri în care părinții și copiii sunt separați de linia frontului. Deși părinții sunt în viață, copiii sunt duși pe teritoriul Rusiei.
Printre copiii transferați pe teritoriul rus a fost și Zoric Ibrian, cetățean al Moldovei.
Copilărie într-un sat neobișnuit
Zorik s-a născut în Moldova, într-o localitate deosebită. Satul Vulcănești, din raionul Nisporeni, este populat preponderent de romi. Aproximativ 90% dintre locuitorii satului, conform recensământului din 2004, sunt romi. Tatăl lui Zoric, Igor Ibrian, era rom, iar mama — ucraineancă.
După cum povestește liderul organizației locale Petru Cobzaru, tatăl lui Zoric avea patru copii, dintre care trei au murit deja. A murit și Igor. Acum, singura rudă a lui Zoric rămasă în sateste bunica sa — Varvara Lepedatu, unchiul și soția unchiului — Irina.
Sătenii nu își amintesc de Zoric, la fel cum nu își amintesc nici de ceilalți copii din familia lui. Spun doar că Varvara avea o „noră ucraineancă” și că ei au plecat cu familia. „Parcă din Donețk. De undeva de acolo,” spune Cobzaru.
Varvara își câștigă existența vânzând „plante medicinale” în Chișinău. Acasă, ea are legături de ierburi uscate adunate într-un colț. „Merg pe deal și adun ierburi,” povestește Varvara. „Toată viața mea este acolo. Dacă mă îmbolnăvesc sau dacă e vreun incendiu, eu tot mă duc și adun. Apoi vin [să vând]. Mă întreabă: «Cu ce să te ajutăm, bunico?», iar eu zic: «Cumpărați ierburi.»”