Platforma Demnitate și Adevăr (DA) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) investigarea acțiunilor judecătorilor Curții de Apel Chișinău Angela Bostan, Grigore Dașchevici și Maria Negru, pe motiv că ar fi emis o încheiere care contravine legii. Anunțul a fost făcut de către liderul Platformei DA Andrei Năstase, pe 16 iunie.
„Curtea Cosntituțională le-a dat o nouă lecție unor politicieni și judecători care acționează la ordinile politice și oligarhice. Prin decizia sa, Curtea Constituțională a stabilit că, în dosarul secțiilor de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului, judecătorii Angela Bostan, Grigore Dașchevici și Maria Negru au emis o încheiere abuzivă, arbitrară, ilegală. În acest context, vom depune o cerere de investigare a acestor judecători de către CSM”, a declarat Năstase.
Andrei Năstase a atras antenția că Platforma DA este singurul concurent electoral care a contestat în instanță decizia CEC prin care s-a decis creșterea numărului de secții în regiunea transnistreană până la 44, dintre care două secții de votare într-un teritoriu necontrolat de către autoritățile oficiale ale Republicii Moldova.
„În urma constatărilor CC, în zilele următoare, Curtea Supremă de Justiție este obligată să anuleze încheierea de inadmisibilitate, emisă de Curtea de Apel, în dosarul contestării numărului secțiilor de votare în Transnistria și să trimită cauza la rejudecare”, a menționat Năstase.
De asemenea, liderul Platformei DA a anunțat că, pe 16 iunie, începând cu ora 15:00, magistrații vor relua examinarea contestației privind hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) care vizează numărul secțiilor de votare constituite în diaspora.
***
Platforma DA a contestat în instanță decizia CEC prin care s-a decis creșterea numărului de secții în regiunea transnistreană până la 44. La 8 iunie, Curtea de Apel Chișinău a declarat acțiunea Platformei DA împotriva deciziei CEC a fiind inadmisibilă, dar formațiunea a depus recurs CSJ. La rândul său, Curtea Supremă de Justiție a remis Curții Constituționale sesizarea Platformei DA în legătură cu majorarea numărului secțiilor de votare în regiunea transnistreană. Pe 15 iunie, CC a examinat cererea de neconstituționalitate depusă de Platforma DA și a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.
Totodată, CEC şi-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localităţile din Transnistria, municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Conform modificărilor, nu vor fi deschise trei secţii de votare în aceste localităţi, iar numărul lor va fi redus de la 44 iniţiale la 41.